Majdnem megölt egy vizslát az ösvény mellé kihelyezett vadcsapda Ikrényben

2023. március 5. – 19:08

Majdnem megölt egy vizslát az ösvény mellé kihelyezett vadcsapda Ikrényben
Fotó: Ikrény / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva


Majdnem megölt egy vizslát a lábára csapódó vadcsapda február végén egy Ikrény külterületén, írja a Kisalföld. A kutya életét csak az mentette meg, hogy gazdája puszta kézzel szét feszítette a csapda fogait és kiszabadította az állatot, akit meg is kellett műteni. A férfi is orvosi ellátásra szorult kézsérülése miatt.

Az Ikrény közelében található Öregúrréti dűlő melletti erdőterületen vezető úton ugyan ki van téve a csapdákra figyelmeztető tábla, amely felhívja a tulajdonosok figyelmet arra is, hogy a kutyákat csak pórázon sétáltassák, de a csapdák olyan közel – 1-2 méterre – vannak az ösvénytől, hogy egy hosszabb, szalagpórázon vezetett kutya simán belesétálhat.

Németh Tamás polgármester felvette a kapcsolatot a helyi vadásztársasággal, hogy az út 20 méteres közelében ne legyenek csapdák, azok kihelyezéséről táblákkal jól látható helyen, valamint a közösségi oldalakon értesítsék a lakosságot. A polgármester posztja alatt felvetették, hogy mivel sokan sétálnak, futnak is arrafelé,

a 20 méter távolság sem biztos, hogy megelőzi a bajt,

mivel az útról letérők, erdőjárók, túrázók, terepfutók, gombászók, gyerekek továbbra is veszélyben lennének.

Az Országos Magyar Vadászkamara Győr-Moson-Sopron vármegyei Területi Szervezetének titkára szerint az ehhez hasonló ügyek azért véleményesek, mert

nem lehet bizonyítani azt, hogy a kutyát valóban pórázon sétáltatták,

nem csak a baj bekövetkeztét követően tették rá vissza. „Csak a város környékére kell kimenni, hogy ezt lássuk, sok-sok esetben lekerül a póráz. Ekkor pedig megvalósulhat a szabálysértés és a vad zavarása is, ami egy másik, a vadgazdálkodással foglalkozó jogszabályba ütközik” – biztosította együttérzéséről az ügyet jogi útra terelő gazdát a Vadászkamara.



Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!