Két év alatt 5,8 milliárdos bevételt hozott a kormány teherszállító repülőgépe

2023. március 4. – 08:03

Másolás

Vágólapra másolva

2022 végéig összesen 5,8 milliárd forint bevételt termelt a 2020-ban vásárolt kormányzati teherszállító repülőgép – közölte a Népszava adatkérésére a Külügyminisztérium.

Természetesen ez nem mind nyereség, a gép üzemeltetése 4,2 milliárd forintba került az elmúlt két évben, így valójában 1,6 milliárdot hozott az Airbus A330 típusú teherszállító gép. A Népszava megjegyzi, hogy a gépet tulajdonoló HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zrt. mérlegében a nyereségnek egyelőre nincs nyoma.

A gép jellemzően szerződéses partnerek termékeit szállítja, emellett például a magyar állam által adományozott vakcinacsomagokat is ezzel juttatták célba, emiatt járt Örményországban, Iránban és Tunéziában is. Mióta a gépet már kevesebbet kell vakcinaszállításra használni, azóta a Wizz Air üzemelteti kereskedelmi alapon az Airbust.

Azt továbbra sem tudni, hogy a kormány mennyiért vásárolta korábban teherszállítót. Egy 2018-as árlista szerint újonnan 241,7 millió amerikai dollárba kerül egy ilyen Airbus. Az egyébként 2014-ben gyártott gépet két éve a Quatar Airwaystől vették meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!