Luxusra költötték az utánpótlás-nevelésre létrehozott II. kerületi önkormányzati cég pénzét

2023. március 1. – 15:34

Luxusra költötték az utánpótlás-nevelésre létrehozott II. kerületi önkormányzati cég pénzét
Becsey Péter, a II. Kerületi Sport és Szabadidősport Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere (Fidesz-KDNP), Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a II. és III. kerület fideszes országgyűlési képviselője, képviselőjelölt és Hesz Máté, a Magyar Vízilabda Szövetség főtitkára (b-j.I Fotó: Mónus Márton / MTVA

Másolás

Vágólapra másolva

Ritz Carlton, limuzin, Burberry – nem volt éppen szerény Becsey Péter, a II. kerületi önkormányzati cég vezetője, ha költeni kellett. Ez persze jobb esetben a magánügye, akkor van baj, ha az önkormányzati cég kontójára ment a dínom-dánom.

38 oldalas független könyvvizsgálói jelentés jutott a 24.hu birtokába a II. kerületben 2015. április elsején létrehozott II. Kerületi Sport és Szabadidősport Nonprofit Kft. (Sport Kft.) költéseiről. A vállalatot a kotábbi, fideszes Láng Zsolt alatt hozták létre, vezetőjének pedig Becsey Péter korábbi vízilabdázót nevezték ki. A kft. a kerületi sportszakmai – elsősorban a diák- és szabadidősporthoz kötött – feladatainak ellátásáért felel, önkormányzati és tao-pénzből működik, írja a lap.

A 24.hu azt írja, hogy a könyvvizsgáló jelentésből és más adatokból az derült ki, hogy a vállalatnak nem sok köze volt az utánpótlás-neveléshez, viszont luxuskiadások felmerültek jócskán, illetve az OSC Vízilabda Sport Kft.-hez is köthető kiadások is vannak, amiknek tulajdonosa és ügyvezetője Konrád Mária, Becsey párja.

A könyvvizsgálói jelentés a bemutatott ún. gazdasági események 82 százalékát nem fogadta el, így például a volt ügyvezető, Becsey Péter utazásainak költségeit, a magáncélúnak vélelmezhető kifizetéseket, az edzőtáborozáshoz kapcsolódó számlákat, luxuscikkek beszerzését, a Sport Kft. és az OSC közötti „gazdasági eseményeket”, illetve a játékvezetők Ritz-Carlton szállodai számláit és a bíróknak történő kifizetéseket.

A 24.hu hosszan részletezi, milyen kiadások voltak a Sport Kft.-nél, így például, hogy az akkori vezető sokszor méregdrága szállodákban lakott másokkal együtt, és luxustermékeket vásároltak az önkormányzati cég pénzén. „Egy 2017-es számla szerint Becsey Péter Athénba utazott, ahol 1 millió 66 ezer forint költséget terhelt egy szobáért a Sport Kft.-re. A vizsgálat szerint ez gyaníthatóan magánút volt, mivel nem derült ki, hogy Becsey miért járt a görög fővárosban”, írják, és azt is, hogy többször vásároltak a Burberry üzleteiben. Számos hotelszámla került elő, egy például Bulgáriából, 1 millió 400 ezer forintról, ez limuzinszolgáltatást is tartalmazott. akadt például egy, a luxuscikkeket áruló római Fendi divatházban kiállított 913 ezer forintos számla is amely a Sport Kft. volt ügyvezetőjének nevére és címére szól.

Az átadás-átvétel után a jelenlegi II. kerületi polgármester, Őrsi Gergely számos olyan tételre akadt rá csapatával, amely papíron a Sport Kf-é volt, de amúgy nem voltak ott fizikailag. Ekkor ügyvédi felszólítással kérték vissza a leltárban szereplő tárgyakat. Volt, amit törötten kaptak vissza: így járt egy tévé, vagy néhány Apple Watch is, amik a fizikai sérülések miatt nem is használatók így. Visszakerültek elektromos rollerek, drónok és egy tévé is, illetve egy 80 méteres kültéri LED-fal is, amely akkora, hogy a Sport Kft. nem is tudja használni. Egy teljes fitneszterem-berendezés is van a leltárban, amit felszólításra szintén visszavittek. Utánpótláskprú gyerekek ezt sem használhatják.

Az ügy kirobbanását követően az önkormányzat feljelentést tett, a Budapesti Rendőr-főkapitányság pedig hűtlen kezelés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást. A rendőrség a 24.hu-nak küldött válaszában azt írta, hogy gyanúsítotti kihallgatás még nem történt.

Becsey Pétert a lap telefonon érte utol, ő is csak annyit árult el, hogy még nem hallgatták ki. További kérdéseinkre ügyvédje tanácsára nem kívánt válaszolni. Az OSC ügyvezetője, Konrád Mária sem akart nyilatkozni.

Láng Zsolt, a II. kerület korábbi polgármestere sem válaszolt arra, hogy őt kihallgatta-e már a rendőrség tanúként, azt viszont elárulta, hogy nagyjából egy éve hallott először a visszaélések gyanújáról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!