Másfélszeresére nőhet a fejlődési rendellenességek kockázata, ha az anya a terhesség elején lesz influenzás

2023. február 28. – 11:52

Másolás

Vágólapra másolva

Átlagosan 50 százalékkal magasabb lehet a fejlődési zavarok kialakulásának kockázata azoknál a magzatoknál, akiknél az édesanya a várandósság első három hónapjában influenzafertőzésen esik át – állapították meg a Semmelweis Egyetem kutatói, akik több mint tízezer magyar és nemzetközi tanulmányt néztek át, amelyek közül végül tizennégy, 1964 és 2022 novembere között publikált cikk adatait vetették össze. Az elemzés a világon elsőként fókuszál kizárólag az első trimeszterben lezajlott influenza szövődményeire, és nemrég a Viruses című szaklapban is megjelent.

Kutatásuk alapján a leggyakoribb, nem genetikai eredetű rendellenességek között a velőcsőzáródási problémák (nyitott gerinc és egyéb agyi fejlődési rendellenességek), az ajak- és szájpadhasadékok, illetve a veleszületett szívhibák szerepelnek, ezért szerintük különösen fontos az influenza elleni védőoltás beadatása már a terhesség tervezésekor és az alatt is.

Mátrai Ákos, a Semmelweis Egyetem Nőgyógyászati és Szülészeti Klinikájának szakorvosa azt mondta, hogy 85 855 szülés adatait hasonlították össze, 20-45 éves korú nők esetében. Az eredmények alapján egy egészséges terhességhez képest a születési rendellenességek kockázata összességében 50 százalékkal (másfélszeresére) nőhet, ha az anya a terhesség első három hónapjában lesz influenzás.

Ezen belül az úgynevezett velőcsőzáródási problémák kialakulásának veszélye átlagosan 148 százalékkal (2,48-szeresére) nőhet, ami azért fontos, mert ezek a genetikai abortuszok leggyakoribb okai közé tartoznak, szintén 2,48-szeresére nőhet az ajak- és szájpadhasadék kialakulásának kockázata is. Az így született gyermekek gyakran táplálkozási nehézségekkel küzdenek, illetve hallásvesztés és beszédprobléma alakulhat ki náluk – mondta Mátrai Ákos. A harmadik nagy csoport, a veleszületett szívhibák kockázata átlagosan 63 százalékkal (1,63-szorosára) emelkedhet, az aortaszűkület kialakulásának veszélye pedig akár négyszeresére is nőhet.

Ács Nándor, a Semmelweis Egyetem Nőgyógyászati és Szülészeti Klinikájának igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy az eddigi megfigyelések szerint nem maga a vírus, hanem az azzal járó láz vezethet komplikációkhoz. Ezért, ha valaki várandósan mégis megfertőződik, a szakemberek a lázcsillapítás fontosságát és a magzat rendszeres ultrahangos szűrését ajánlják. Korábbi kutatások szerint folsav és vitaminok szedésével szintén megelőzhetők az anomáliák.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!