Kövér: Nem hagyjuk, hogy a gyerekeink és unokáink újabb mérgezett eszmék és újabb diktatúrák áldozataivá váljanak

2023. február 25. – 13:40

Másolás

Vágólapra másolva

Február 25-e a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja, ez alkalomból Kövér László, az Országgyűlés elnöke szombaton a Kovács Béla-szobornál elmondott megemlékezésen azt mondta,

„a kommunizmus áldozatainak emléknapja nemcsak arra alkalom, hogy fejet hajtsunk sokat szenvedett elődeink előtt, hanem arra is, hogy kinyilvánítsuk akaratunkat: nem hagyjuk, hogy a gyerekeink és unokáink újabb mérgezett eszmék és újabb diktatúrák áldozataivá váljanak”.

Kövér László szerint a 20. században a magyar államot két alkalommal is túszul ejtette a kommunizmus. Először 1919-ben 133 napra, másodszor 1947-ben, több mint negyven évre. Mindkét alkalommal külföldről pénzelt, szellemi és fizikai erőszakkal támadó, idegen érdekeket szolgáló ügynökhálózatok voltak a magyarországi kommunizmus szálláscsinálói – mondta.

A házelnök szerint

„a nyugati világban napjainkban elharapódzó megdöbbentő keresztényellenesség, az alapvető biológiai, gazdasági és kulturális tényeket tagadó, valóságidegen ideológiák tobzódása, az egyre nyíltabb magántulajdon-ellenesség vagy éppen a politikai terrorcsoportok megjelenése nem más, mint a kommunista eszme és gyakorlat visszatérési kísérlete”.

Kövér közölte, elődeink áldozata és utódaink reménysége egyebek mellett azt kívánja tőlünk, hogy minden körülmények között védjük meg a közjó, a közhatalom és a nemzeti érdekeink szolgálatába állított államunk demokratikus legitimitását és politikai cselekvőképességét.

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából több fideszes politikus is a Facebook-oldalán emlékezett meg az áldozatokról.

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint olyasmire emlékszünk ma, amelyről hosszú időn át beszélni sem lehetett. „Az egymilliót is eléri a kommunista terror magyar áldozatainak száma. A kommunizmus áldozatainak emléknapján fejet hajtunk a kivégzett, az elhurcolt, az elüldözött, a tönkretett magyarok emléke előtt” – írta Facebook-oldalán.

Novák Katalin köztársasági elnök egy idézettel emlékezett: „Az igazak emlékét áldva emlegetik, a gonoszok neve feledésbe merül.” (Péld. 10. 7.)

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő szerint a kommunizmus áldozatainak emléknapján a vagyonukból kiforgatott, az elhurcolt, kitelepített, kivégzett, bebörtönzöttek mellett emlékezni kell a bántalmazások elszenvedőire is.

„1947-ben néhány hét telt csak el Kovács Béla, a Kisgazdapárt főtitkárának letartóztatása után, és a kommunista párt Központi Vezetőségének ülésén már a következő, »leszalámizandó« politikus ügyében hangzott el a következő javaslat: Csak verekedésekkel a Sulyok-kérdést megoldani nem lehet. Bizonyos mértékig ez is szükséges, de legjobb volna, ha kormányintézkedésekkel lépnénk fel velük szemben. Nem felejtünk!”

– írta Facebook-oldalán.

A kommunizmus áldozataira egy-egy képpel megemlékezett többek között Nagy István agrárminiszter és Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!