Elemenként lopkodták le a szegedi Dóm vörösréz ereszcsatornáit, félmilliós lehet a kár

2023. február 25. – 09:52

Elemenként lopkodták le a szegedi Dóm vörösréz ereszcsatornáit, félmilliós lehet a kár
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Másolás

Vágólapra másolva

Ellopták több helyen a szegedi fogadalmi templom vörösrézből készült, értékes ereszcsatornáit – értesült a Szegeder. Nem az összeset vitték el, hanem csak a keleti, a Tisza felőli oldalról, szám szerint hét helyen. Információink szerint a lopás körülbelül másfél-két hete történt, és a rendőrséget állítólag nem is értesítették.

Hiányos a szegedi Dóm lefolyócső-hálózata, derült ki a helyszínen, ahogy az is: így a csapadékvíz jobban áztatja a közel száz éves műemlék épület falait. Érdekes, hogy csak a Tisza felőli oldalon hiányoznak az ereszek, de ott egytől egyig mindegyik darab, a másik, város felőli oldalon pedig egyáltalán nincs hiány. Ez azért lehet, mert a folyó felé eső rész kevéssé forgalmas, így onnan könnyebb lehetett észrevétlenül lepattintani a csöveket, amiket éjjelenként vittek el.

Úgy tudjuk, hogy a székesegyházból nem hivatalos úton szóltak a városi rendőrségnek, hogy ha tudnak, járőrözzenek sűrűbben a Dómnál, ami azóta meg is történik, hivatalos bejelentést azonban – a rendőrség lapunknak küldött válasza alapján – nem tettek.

Nekünk olvasónk szólt arról, hogy egy kapucnis alak lehetett a tettes, aki naponta egy elemet vitt el. Egy esetben állítólag ezt fel is vette a biztonsági kamera, de hogy ezzel a rendőrség nélkül mire mennek, jó kérdés. Ha minden igaz, az egyik rézből készült lefolyócsövet két perc alatt szedte le a tolvaj, ez alapján tapasztalt illetővel állhatnak szemben.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Bár a csatornaelemeket egyesével, külön napokon vitték el, állítólag ezeket mindig csak utólag vette észre a Dóm biztonsági személyzete, a lefolyócsövek hiánya ugyanis nem tűnt fel az eseménysorozat alatt, és a kamerákon sem mindig látszottak az események, így nem tudtak időben reagálni.

A hét, vörösrézből készült csatornaelem pótlása információink szerint akár 500 ezer forintba is kerülhet az egyházmegyének.

Még múlt pénteken kerestük a Szegedi Rendőrkapitányságot és a Szeged-Csanádi Egyházmegyét is az üggyel kapcsolatban, hogy bővebb információhoz jussunk, illetve megkérdeztük, hogy tettek-e feljelentés. Választ cikkünk megjelenéséig csupán a rendőrségről kaptunk, méghozzá annyit, hogy ilyen esetről nem is értesültek eddig.

A templomban – ami egyébként Magyarország egyetlen, a XX. században épült székesegyháza – is szóbeszéd volt, hogy az ehhez hasonló, vélhetően „megélhetési lopások” egyre gyakoribbá válhatnak a súlyos infláció és a válság miatt. Az egyik szegedi vastelep honlapján elérhető aktuális árlista szerint ráadásul a vörösrezet veszik át a legjobb áron: egy kilogrammot 2600 forintért, míg a különböző acélhulladékok kilóára 70–90 forint körül van, a tiszta alumíniumé pedig 500 forint.

Ami biztos, hogy a tolvaj nyeresége nincs egy szinten a pótlás során felmerülő költségekkel.

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen is.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!