Eljárást indít a rendőrség a becsület napi, Normafánál tartott rendezvény miatt

2023. február 25. – 09:27

Másolás

Vágólapra másolva

A BRFK a Népszavának azt írta, hogy eljárást indított azután, hogy a sajtó megírta, a február 11-én megrendezett becsület napi eseményen egy szélsőjobboldali csoport a Normafa közelében megemlékezést tartott egy erdei katonasírnál. Az eljárást a BRFK a gyülekezési joggal visszaélés szabálysértés elkövetésének gyanúja miatt hivatalból indította meg ismeretlen elkövető ellen.

A Népszava cikke szerint a szervezők csak kevéssel a rendezvény kezdete előtt hozták nyilvánosságra a helyszínt. Incze Béla, a Légió Hungária vezetőségi tagja kérdésükre azt mondta, hogy mivel az erdő nem számít közterületnek, az eseményt megítélésük szerint nem kellett bejelenteniük a rendőrségen, annak megtartásához a Pilisi Parkerdő Zrt.-től kértek és kaptak engedélyt.

Vajnai Attila, az Európai Baloldal elnöke állampolgári közérdekű bejelentéssel fordult Nagy István agrárminiszterhez, és kérte, hogy mivel a parkerdő fenntartója a magyar állam, a miniszter indítson vizsgálatot annak tisztázására, „ki a felelős azért, hogy ez a gyalázat megtörténhetett”.

Az Agrárminisztérium válasza szerint a becsület napja alkalmából rendezett, neonáci szervezeteket is felvonultató eseményt kirándulásként jelentették be. A minisztérium azzal érvelt, hogy az erdőtörvény értelmében pihenés, üdülés, sportolás és kirándulás céljából bárki a saját felelősségére az erdőben tartózkodhat, az erdőgazdálkodó (a Pilisi Parkerdő Zrt.) ezt tűrni köteles.

A minisztérium közlése szerint a konkrét ügyben a „kérelmező magánszemély által 2023. február 11-re tervezett, kirándulásként megjelölt esemény vonatkozásában – a megadott információk alapján – erdőgazdálkodási tevékenységet akadályozó tényező nem merült fel, így a Pilisi Parkerdő Zrt. a kezelői hozzájárulás esetében az erdőtörvény rendelkezéseit betartva járt el”. Az esetleg szükséges további (például természetvédelmi vagy rendőrségi) engedélyek beszerzése a szervező kötelessége és felelőssége, amelyre a Pilisi Parkerdő Zrt. által kiállított erdészeti engedély fel is hívja a figyelmet.

Hegyi Szabolcs, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogásza korábban nyilatkozta a lapnak, hogy az erdő magánterület ugyan, de álláspontja szerint a gyülekezési jog szempontjából közterületnek minősül, ezért a rendezvényt be kellett volna jelenteni a rendőrségen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!