Egy több mint kétszáz méter hosszú móló épülne Csopakon, a polgármester felháborodott

2023. február 24. – 12:37

Másolás

Vágólapra másolva

Csopakon egy több mint kétszáz méter hosszú kőszórásos védőmóló épülne a volt Bahart-kikötő elé, a beruházásról nyílt ülésen tárgyalt a képviselő-testület pénteken. Ezután Csopak polgármestere, Ambrus Tibor a Facebook-oldalán tette közzé az önkormányzat álláspontját.

„Képviselő-testületünk elkeserítőnek és felháborítónak tartja, hogy úgy adnak ki Csopak illetékességi területén egy ekkora beruházásra engedélyt, hogy az Önkormányzatot nem értesítik még tájékoztatási szinten sem és ügyfélként való bejelentkezésünket elutasítják.”

Ambrus Tibor polgármester a Telexnek azt mondta: a beruházás már az építési engedélyt is megkapta, miközben az önkormányzat nem értesült időben az építkezés részleteiről. Egy magánszemély vásárolta meg a területet, és mivel az nem érintkezik a szárazfölddel, így az önkormányzatnak nincs is ráhatása a beruházásra. A polgármester azt mondta, hogy már minden hatósági engedélye megvan az építkezésnek.

A polgármester úgy tudja, hogy több hasonló védőmóló építése vagy kikötő bővítése is tervben van, ezt jelezték az önkormányzat felé. Ugyanakkor az önkormányzat aggályosnak tartja a vízbe helyezett műtárgyakat, hiszen ezek károsítják a környezetet. Ezért a képviselő-testület az alábbi döntéseket hozta annak érdekében, hogy a jövőben meg tudják akadályozni a hasonló beruházásokat:

  • Településképi rendelet módosításának előkészítése, miszerint a vízparti terület – a teljes csopaki szakaszon – a rálátás miatt látványvédelmi státuszt kapjon.
  • A hivatal dolgozza ki annak lehetőségét, hogy elővásárlási jogot jegyeztessenek be minden vízparti területre.
  • Kezdeményezzék a Rendezési Terv felülvizsgálatát, és ha találnak változtatási lehetőséget, a módosítás elindításával egyidejűleg változtatási tilalmat vezessenek be a vízparti területeken.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!