Decemberben Magyarországon a nettó átlagkereset már meghaladta a 400 ezret, de a reálkereset öt százalékkal esett vissza

2023. február 23. – 08:59

Másolás

Vágólapra másolva

2022 decemberében a teljes munkaidőben foglalkoztatottak nettó átlagkeresete a kedvezményeket beleszámítva 400 300 forint volt Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint, írja az MTI. Viszont a Portfolio azt írja, hogy az év utolsó hónapjában öt százalékkal esett vissza a reálkereset, ami jelentős csökkenésnek mondható. A 400 300 forintos bér bruttó 581 900 forintos átlagkeresetet jelent a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél, valamint a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél.

Így a bruttó átlagkereset 18,1, a nettó átlagkereset 18,7 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban.

2022-ben a bruttó átlagkereset 515 800, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 355 300 forint volt. 2022-ben a bruttó átlagkereset 17,5 százalékkal, a nettó átlagkereset 18,2 százalékkal haladta meg az előző évit.

Frissítés 1: A statisztikákra a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleményben reagált, amiben azt írták: a tavalyi 14,5 százalékos infláció mellett a bérek reálértéke éves szinten 2,6 százalékkal emelkedett, így 2013 óta már a tizedik éve tart a reálbér-növekedés. Szerintük a „szankciós infláció” miatt a magyar fizetések reálértéke csökkent volna, ezt akadályozták meg a rezsicsökkentés, a kamatstop és az élelmiszerárstop bevezetésével.

„A gazdaságpolitikai intézkedések be fognak érni, idén 1,5 százalékkal bővülhet a GDP, és év végére egy számjegyűre csökkenhet az infláció.”

Frissítés 2: Az adatokat tovább árnyalja az, hogy decemberre az infláció extrán magas volt, így a dolgozók fizetésének az értéke, azaz reálbére tovább csökkent, írja a Portfolio.

A 24,5 százalékos pénzromlás mellett az év utolsó hónapjában 5 százalékkal esett vissza a reálkereset, ami jelentős csökkentésnek mondható.

A cikk szerint a bérek vásárlóereje nem tudta tartani a lépést az áremelkedés ütemével, ami a kiskereskedelem forgalmának zuhanásában is tetten érhető.

Földrajzi elhelyezkedés szerint is nagyon eltérő, hogy hol mennyit keresnek az emberek.

Messze Budapesten lehetett a legjobban keresni 2022 első háromnegyed évében. A budapesti havi nettó bér fejenként már akkor 413 351 forint volt. A legalacsonyabbak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében voltak a keresetek, ez az egyetlen megye, ahol a akkor a 240 ezret sem érte el a nettó átlag: a 238 420 forintnál a budapesti átlagos nettó bér 73 százalékkal volt magasabb. A legrosszabb fizetéseket kínáló négy megyéből három kelet-magyarországi volt: Békésben voltak a második legrosszabbak a fizetések, aztán Nógrád, majd Borsod-Abaúj-Zemplén következett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!