„Hivatástudatból nem lehet megélni” – az óvodapedagógia helyzete miatt tüntettek Szegeden

2023. február 22. – 21:40

„Hivatástudatból nem lehet megélni” – az óvodapedagógia helyzete miatt tüntettek Szegeden
Fotó: Bálint András / Szegeder

Másolás

Vágólapra másolva

Közel ötszáz ember gyűlt össze késő délután Szeged belvárosában azért, hogy az óvodapedagógusok és az óvodák méltatlan helyzete miatt tiltakozzon. A legtöbb szegedi óvoda képviseltette magát a tüntetésen, valamint az Egységes Diákfront is jelen volt. Hét pontjukat többször felolvasták, ezzel nyomatékosítva követeléseiket, amelyeket a Belügyminisztériumnak is el fognak küldeni.

A magyar óvodapedagógia összeomlása küszöbön van a tüntetés szervezői szerint, ezért hívták össze a gyűlést a Móra Ferenc Múzeum elé, majd vonultak át a belvároson. A demonstrálók létszáma ekkor egyenkénti számolás alapján 470 volt. A tiltakozók hét pontban szedték össze követeléseiket, melyek szerint kevesebb adminisztrációs terhet, nagyobb társadalmi megbecsülést, a pedagógiai asszisztensek munkaidejének csökkentését, a bérfeszültség megszüntetését, gyógypedagógia pótlékot és 13. havi illetményt követelnek, valamint azt, hogy azonnal állítsák vissza az Oktatási Minisztériumot.

Fotó: Bálint András / Szegeder
Fotó: Bálint András / Szegeder

Korábban elküldött közleményükben már vázolták, hogy az alacsony társadalmi megbecsültség hatására jelenleg csak 11 huszonöt évnél fiatalabb óvodapedagógus van a szegedi óvodákban, és 5–10 éven belül 182 fog nyugdíjba menni, így bizonytalan az utánpótlás. Egy 26 év gyakorlattal rendelkező pedagógus, illetve egy 17 év gyakorlattal rendelkező mesterdiplomás pedagógus ugyanannyit keres, mint a pályakezdő gyakornokok, jelen pillanatban ez nettó 260 ezer forintot jelent – erre is többször felhívták a figyelmet.

A hétfői demonstráción számos helyi óvoda képviseltette magát, de szolidaritást vállalt az eseménnyel az Egységes Diákfront is. A múzeum lépcsőjén Mészárosné Tóth Ágnes, a Fő fasori óvoda pedagógusa szólalt fel először. Felolvasta az óvodák követeléseit, amelyet a demonstrálók hangos üdvrivalgással fogadtak. Tőle Jónász Gerda vette át a szót a szülők képviseletében. Ő azt hangsúlyozta, hogy aggódnak az óvodák és az óvodapedagógusok helyzete miatt, és szolidaritást vállalnak velük.

Fotó: Bálint András / Szegeder
Fotó: Bálint András / Szegeder

Ezután indult a tömeg az Árpád térre, keresztül a Kárász utcán, útközben végig skandáltak. A Nagyáruház előtti Árpád téren Szabó-Jernei Ilona óvodapedagógus mondott beszédet: szavai szerint a kormány nem tartotta be ígéreteit, hanem még jobban rontotta az óvodapedagógusok megbecsülését és az óvodákban folyó munka minőségét, ugyanis egyre több a pályaelhagyó, a fiatalok számára pedig nem tették vonzóbbá a szakmát.

„Holnap ki fog bemenni a csoportba tanítani és nevelni?”

– tette fel a kérdést, amit hangos helyeslés fogadott. Utána többen is felszólaltak a szülők és az óvodapedagógusok körül, majd ismét felolvasták a hét követelést, amelyet továbbítani fognak a Belügyminisztériumnak is.

Fotó: Bálint András / Szegeder
Fotó: Bálint András / Szegeder

Szegeden az elmúlt hónapokban több alkalommal is demonstráltak közösen tanárok, szülők és diákok a pedagógusok és az óvodapedagógusok, valamint az oktatás és az óvodák helyzete miatt. A diákok iskoláikban többször szerveztek ülősztrájkokat és csatlakoztak be tiltakozásaikkal az országos tüntetéssorozatokba. Legutóbbi alkalommal a szülők által szervezett vonulás végén a forgalmat is blokkolták. A legnagyobb megmozdulás tavaly októberben volt, akkor több mint kétezer ember alkotott élőláncot az oktatás ügye mellett kiállva.

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen is.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!