Feltételesen, de kiírták a közbeszerzést a budapesti József Attila Színház bővítésére

2023. február 21. – 15:54

Másolás

Vágólapra másolva

Összesen ezer négyzetméterrel bővíthetik a budapesti, Váci úti József Attila Színház épületét, közbeszerzésben keresik a kivitelezőt – írja a hvg.hu. Az Építészfórum szúrta ki az uniós közbeszerzési értesítőben, hogy ugyan egyelőre még csak feltételesen, de kiírták a közbeszerzést a színház bővítésére.

A kiírásban nem szerepel becsült költség, de az kiderül, hogy egy pince, földszint, plusz ötemeletes épületet alakítanak ki.

A kivitelezés mintegy kétezer négyzetmétert érint, a tervezett átalakításokkal a színház alapterülete ezer négyzetméterrel lesz nagyobb, az összes hasznos alapterület 5526 négyzetméter lesz.

A kiírásban három évben határozzák meg a munkálatok időtartamát, ez alapján 2026 májusra készülhet el a színház, ami a kivitelezés ideje alatt legalább részlegesen működni fog.

Az engedélyes és kiviteli tervek készítőit: az ArchiNEST Építész és Mérnökiroda Kft.-t, az Art´O-Dom Első Otthonépítő Kft.-t és a Színház-Terv Kft.-t még egy korábbi, 2021. tavaszi eljárás során választották ki. A tervek között szerepel, hogy:

  • megemelik a színpad zsinórpadlását;
  • kiépítik a jobb és bal oldali oldalszínpadot;
  • burkolatot cserélnek a nézőtéren;
  • Korszerűsítik a karzatot és a páholyokat,
  • akadálymentesítik és felújítják a kiszolgáló területeket (liftet építenek be átalakítják az irodákat, öltözőblokkokat, próbatermeket);
  • kiépítenek egy új, reprezentatív közösségi teret a munkatársak számára;
  • korszerűsítik a teljes színháztechnikát (színpadgépészet, elektroakusztika és hatásvilágítás).

A József Attila Színház Váci úti épülete eredetileg művelődési háznak készült az 1950-es években. A hátsó színpadi részt az öltözőkkel, irodaszárnnyal együtt a ´60-as évek végén építették hozzá. A legutolsó nagyobb építkezés 1986-ban történt, de akkor is csak a nézőtéri kiszolgáló területeket építették át, illetve újították fel – idézi fel az Építészfórum.

Az engedélyezési tervhez készült látványtervek – Forrás: ArchiNest Kft. Az engedélyezési tervhez készült látványtervek – Forrás: ArchiNest Kft.
Az engedélyezési tervhez készült látványtervek – Forrás: ArchiNest Kft.
Az engedélyezési tervhez készült látványtervek – Forrás: ArchiNest Kft.

Az épület felújítása és bővítése már jó ideje napirenden van, 2005-ben tervpályázatot írtak ki rá, de a tervek nem jutottak el a megvalósításig. 2012 és 2017 között történtek felújítások a színházban. Nemcsák Károly igazgatása alatt a színház épülete önerőből és a Fővárosi Önkormányzat támogatásával több apró lépcsőben újult meg: elkészült a tetőfelületek hő- és vízszigetelése, kicserélték a nyílászárókat, megújult az előcsarnok, a homlokzatok hőszigetelést kaptak. A nézőtér és a színpad felújításának költsége azonban önerőből nem fért bele a felújítások sorába. A teátrum honlapja szerint a nagyszabású felújítás célja az épület bővítése mellett a teljes technikai felszereltségének modernizálása, további játszó-és próbahelyek létrehozása, tehát„a színházépület 21. századivá varázslása” lesz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!