Eduline: Elvitte az infláció az ösztöndíjemelést, az egyetemisták fele anyagi gondokkal küzd

2023. február 20. – 10:14

Másolás

Vágólapra másolva

Legutóbb három éve emelték a hallgatói ösztöndíjak alapját jelentő normatívát, de mivel az elmúlt egy évben 10-25 százalékkal emelkedtek a kiadásaik, ezért az emelésből már semmit nem éreznek az egyetemisták, írja az Eduline.

A lap azt írja, hogy a tanulmányi ösztöndíj alsó összeghatára 2020 óta 8300 forint, az ösztöndíj átlagos összege havonta 15–25 ezer forint között mozog, a szociális támogatásokra is jogosultak, havonta legalább 16–32 ezer forinttal számolhatnak, de a rendszeres – tanulmányi és szociális – egyetemi támogatások összege a hallgatók többségénél így sem magasabb havi 40-50 ezer forintnál. Egy friss kutatás szerint ezért az egyetemisták fele anyagi problémákkal küzd.

Eszterhai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) január óta hivatalban lévő elnöke az oktatási lapnak azt mondta, hogy az ösztöndíjak kérdése a következő kétéves elnökségi időszakában nagy hangsúlyt kap majd.

„Ahhoz képest, hogy nem telt el sok idő a legutóbbi emelés óta, ez a pénz gyakorlatilag elértéktelenedett” – mondta az Eduline-nak. A HÖOK-elnök szerint az ösztöndíjak szempontjából fontos téma is, az, hogy vajon a tanulmányi ösztöndíj mennyire tudja betölteni ösztöndíjfunkcióját, mert a tanulásra fordított órák nem feltétlenül jelennek meg a tanulmányi ösztöndíj összegében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!