Magyarország még mindig ráknagyhatalom: spórolunk az ellátáson, meg is halnak a betegek

2023. február 15. – 15:51

Másolás

Vágólapra másolva

Daganatos betegségeket fókuszba állító országprofilokat készített az OECD európai államokról, köztük Magyarországról. A jelentés szerint jelentősen kevesebbet költünk a rákos betegekre, mint az uniós átlag, és több daganatos beteget is diagnosztizálnak Magyarországon – összegezte a Napi.hu az eredményeket.

Az OECD riportja alapján 2019-ben itthon 33 százalékkal többen haltak meg rákban, mint az EU-tagállamok átlagában, 2020-ban pedig 10 százalékkal több daganatos beteget diagnosztizáltak, mint az uniós átlag. A rákhoz kötődő halálozás dimenziójában Magyarország így még mindig meggyőző fölénnyel veri az egész kontinenst.

Forrás: OECD Forrás: OECD
Forrás: OECD

A rossz adatok nem meglepőek annak fényében, hogy a daganatos betegeknél az egy főre jutó gyógyítási ráfordítás mindössze az uniós átlag 69 százaléka Magyarországon, és hogy a magyar egészségügy humánerőforrás-hiánya miatt a betegek ellátásában is jelentősek a területi egyenlőtlenségek.

Az OECD szerint a magyarországi palliatív ellátáson is volna mit javítani, hospice-ellátáshoz a rászoruló magyar betegeknek csak egyharmada jut hozzá, és átlagosan csak kevesebb mint egy hónapig.

A Magyar Rákellenes Liga a betegség világnapja alkalmából nemrég arra hívta fel a figyelmet, hogy a szűrővizsgálatoknak és az egészséges életmódnak nagy szerepe van a betegség megelőzésében, Magyarországon azonban még mindig nagyon alacsony a szűrési hajlandóság. Az OECD teljes jelentése itt érhető el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!