Kirúgták az állásából, és első fokon próbára bocsátották a mentőst, aki lopott egy betegtől

2023. február 15. – 14:43

Másolás

Vágólapra másolva

Első fokon, nem jogerősen három évre próbára bocsátotta a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság azt a volt mentőápolót, aki február elsején, a Nemzeti Védelmi Szolgálat ún. megbízhatósági akcióján bukott meg.

Ennek során az NVSZ hivatásos tárgyalótisztje a 112-es segélyhívó számon bejelentést tett egy segítségre szoruló férfiról. Az ellátásra szoruló (valójában akciót végző) személy szintén az NVSZ tisztje volt. Egy autóban ülve fogadta a mentősöket. Az autó műszerfalán összesen 170.000 forint ún. „csapdapénz” hevert rendezetlenül, egy kupacban. Miután a mentősök utasításának eleget téve a tiszt kiszállt az autóból és beszámolt a panaszairól, az akkori mentős munkatársa a beteg kérésére kivett egy lakáskulcsot az autóból, bezárta az autót, majd elkezdte kitölteni az esetlapot.

Ez idő alatt a mentőápoló odament a férfi gépkocsijához, azt a kulccsal kinyitotta, és az ott található készpénzből 70 000 forintot magához vett. Úgy tervezte, hogy abból egy számlatartozását kiegyenlíti majd. A mentőst a betegnek álcázott tiszt kórházba szállítását követően intézkedés alá vonták, ennek során meg is találták nála a bankjegyeket.

A gyorsított eljárásban bíróság elé állított férfi elismerte bűnösségét, elmondta, hogy tettét megbánta,

„ha tehetné, visszamenne az időben”, hogy helyesen cselekedjen. Az OMSZ azonnal megszüntette a munkaviszonyát.

A tárgyaláson a kerületi bíróság lopás vétségében mondta ki bűnösnek a
férfit, ezért 3 évre próbára bocsátotta. A volt mentőápoló esetében súlyosító körülményként vette figyelembe a bíróság azt, hogy bizalmi hivatásával visszaélve követte el cselekményét, a bíróság indokolása szerint ugyanis az
állampolgárok joggal várják el azt, hogy bízhassanak azokban, akiknek legelesettebb
állapotukban kiszolgáltatottak. További súlyosító körülmény volt, hogy a zárt gépkocsihoz másodszor már jogtalanul, a beteg tudta és beleegyezése nélkül ment vissza.

Enyhítő körülményként értékelte többek között azt a bíróság, hogy alkalomszerű volt az elkövetés, a lopási kár csak 20.000 forinttal haladta meg a szabálysértési értékhatárt, a kár pedig teljes egészében megtérült. A férfi 10 éves gyermeke eltartásáról gondoskodik, a kezdetektől fogva együttműködő volt a hatósággal, feltáró beismerő vallomást tett, őszintén megbánta tettét, és munkája elvesztése is már súlyos hátrányt gyakorolt rá.

Az ügy még nem zárult le, mert az ügyészség súlyosításért jelentett be fellebbezést, míg a férfi és védője tudomásul vették a bíróság ítéletét.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!