Egy hétre Ohióban ragadt az egyik honvédségi Falcon egy koccanásos baleset miatt

2023. február 12. – 10:43

Másolás

Vágólapra másolva

Közel két hete, február 1-jén balesetet szenvedett a Ohióban, a columbusi reptéren a Magyar Honvédség egyik Dassault Falcon 7x kisgépe, amivel a fontos kormánytagok, jellemzően Szijjártó Péter szokott repkedni – írja a 24.hu. A gép ezúttal inkább Ruszin-Szendi Romoluszt, a Honvéd Vezérkar főnökét szállíthatta, ő ugyanis február elején hivatalos látogatást tett az USA-ba, és az ENSZ képviselete mellett az Ohiói Nemzeti Gárdánál is járt.

A 607-es lajstromjelű Dassault Falcon felszállás közben a kecskeméti reptéren – fotó: Ujvári Sándor / MTVA
A 607-es lajstromjelű Dassault Falcon felszállás közben a kecskeméti reptéren – fotó: Ujvári Sándor / MTVA

A baleset tényét megerősítette a lapnak a Magyar Honvédség. Mint kiderült, az történt, hogy a gép felszálláshoz készülődve összeütközött a földi személyzet egyik járművével, egy tartálykocsival. A balesetben megsérült, ezért nem lehetett vele felszállni, meg kellett javítani, amire végül nagyjából egy hetet kellett várni, a 606-os katonai lajstromjelű gép csak február 10-én tudott visszatérni Magyarországra.

A honvédség azt nem árulta el, hogy a gép eredendően kit vitt ki, és hogy meddig maradt volna kint, ha nincs a baleset. Ám a testület Facebook-posztjain látszik, hogy a kérdéses időpontban Ruszin-Szendi tartózkodott Ohióban:

Azt lehet még tudni, hogy a gép utasáért február 4-én ment a honvédség másik Falconja, a 607-es lajstromjelű gép, ami viszont csak február 7-én, egy New York-i kitérő után tért vissza Magyarországra.

Egyébként ez a gép vitte február 8-án Szijjártó Pétert a soproni kihelyezett kormányülésről az üzbegisztáni Taskentbe. A magyar külügyminiszter 2022-ben összesen 110 alkalommal repült valamelyik Falconnal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!