Vizoviczkinál is súlyosabb büntetést kaptak az általa megvesztegetett főrendőrök

Legfontosabb

2023. február 9. – 10:43

Vizoviczkinál is súlyosabb büntetést kaptak az általa megvesztegetett főrendőrök
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtök délelőtt hirdetett ítéletet a Fővárosi Törvényszék Vizoviczki László és 21 társa vesztegetési ügyében. Azaz nem mindegyikükében, Vizoviczkit hét másik vádlottal együtt már 2020-ban elítélték, ők ugyanis beismerték bűnösségüket. Vizoviczki 7 és fél év börtönt kapott, társaira szabadságvesztést, vagyonelkobzást, pénzbüntetést és ezek kombinációit szabták ki.

A folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetés, minősített adatokkal való visszaélés és más bűncselekmények miatt indított eljárásnak azonban ezzel nem lett vége, az csak most derült ki, hogy mi lesz a – bűnösségét többnyire tagadó – másik 13 vádlott sorsa.

Köztük vannak azok a magas rangú rendőri vezetők, akik a vád szerint többször kenőpénzt fogadtak el Vizoviczki embereiről azért, hogy az ő szórakozóhelyeit békén hagyják, a rivális éttermeket, diszkókat és bárokat viszont próbálják meg ellehetetleníteni.

  • K. Attila korábbi rendőr őrnagyot, a BRFK korábbi felderítő nyomozóját, az ügy másodrendű vádlottját egyebek mellett vesztegetésben, befolyással üzérkedésben, személyes adattal való visszaélésben találta bűnösnek a bíróság, ezért 9 év fegyházra, 10 év közügyektől eltiltásra és 110 millió forint vagyonelkobzásra ítélte úgy, hogy nem bocsátható szabadlábra, de az előzetesben töltött időt beleszámítják a büntetésbe.
  • H. Lajos korábbi rendőr alezredes, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) speciális bűnözői csoportok elleni osztályának egykori vezetője 11 év fegyházat kapott, valamint szintén 10 éves közügyektől való eltiltást és több mint 63 millió forintos vagyonelkobzást.
  • G. Imre volt rendőr alezredes, az NNI szervezett bűnözés elleni főosztályának egykori vezetője szintén 11 év fegyházat, 10 év eltiltást és 63 milliós vagyonelkobzást kapott, és sem ő, sem H. nem szabadulhat előzetesen.
  • K. Tamás korábbi alezredest, a BRFK egykori közrendvédelmi főosztályvezetőjét 10 év fegyházra, 10 év eltiltásra és több mint 6 milliós vagyonelkobzásra ítélték.
  • O. Péter exfőhadnagy, a BRFK volt őr- és járőrszolgálati alosztályvezetője 6 év fegyházat és 6 év eltiltást kapott.

„Azok a bűncselekmények, amelyekért az elsőrendű vádlott egyenként 1–5 év büntetésre volt ítélhető, az ő esetükben 5–15 évig terjedő szabadságvesztéssel lehet sújtani, vagyis akár háromszor annyit is kaphatnak, mint Vizoviczki” – mondta korábban a Magyar Nemzetnek Fejes Erik katonai ügyész, indokolva, miért kaphattak végül valóban többet a bűnösségüket mindvégig tagadó rendőri vezetők nagyobb büntetést, mint az elsőrendű vádlott.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Az eljárás több mint egy évtizede húzódik, Vizoviczkit és társait 2012. május 31-én vették őrizetbe, 2014 nyarán emelt vádat az ügyészség, 2015 januárjában indult a tárgyalás, de 87 tárgyalási nap után megbetegedett a bírói tanács vezetője, ezért újra kellett kezdeni az eljárást, ami így összesen 250 tárgyalási napon át zajlott. Ebből több mint 100 nap ment el a 300 tanú meghallgatásával és vallomásaik felolvasásával. A peranyag 66 ezer oldalasra hízott, ennek része a vádlottak lehallgatott telefonbeszélgetéseinek leirata is, az ügyben keletkezett továbbá mintegy 210 órányi hang- és képfelvétel.

Hogy ezeken pontosan mi található, azt nem tudni, a tárgyalásról ugyanis kizárták a nyilvánosságot, a sajtót csütörtökön is csak az ítélet úgynevezett rendelkező részének kihirdetésére engedték be, azaz amikor a bíró elmondta, konkrétan ki, milyen büntetést kap.

A budapesti éjszaka ura

Vizoviczki László a rendszerváltás idején nyitotta első nightclubját, a Red Palace-t a pesterzsébeti Világosság mozi épületében, aztán gyorsan jutott egyre feljebb, 1992-ben már az V. kerületi Október 6. utcában terjeszkedett, itt lett az övé a következő 20 év emblematikus budapesti szórakozóhelye, a Dolce Vita. A 90-es években mai szemmel nézve elképesztően liberális légkörben működtek itthon a szexuális szolgáltatók. A nightclubokat és a prostituáltakat is alig érintette állami szabályozás, a szabados légkör miatt pedig egész Európából ide jöttek az olcsó szexre és erotikára vágyó turisták. A Playboy 1997-ben még dokumentumfilmet is forgatott jelenségről, az Erotic Undergroundban maga Vizoviczki is nyilatkozik.

Vizoviczki befolyása évről évre tovább nőtt, és pénzből is egyre több állt a rendelkezésére, sorra nyitotta az éttermeket, bárokat és nightclubokat az V. kerületben, mindezt úgy, hogy a hozzá köthető cégek ingatlanbérleti-díjban és vételárakban is jelentős kedvezményeket kaptak az V. kerület aktuális vezetésétől. A legtöbbet a fideszes Karsai Károly vezette önkormányzattól 1994 és 2002 között, de az önkormányzat az MSZP-s Steiner Pál, majd Rogán Antal polgármestersége idején is értékesített bérlői kedvezménnyel ingatlanokat a Vizoviczki-birodalom cégeinek, és a bérleményekért is kevesebbet kért az aktuális piaci árnál.

Mindezt úgy, hogy legalább 2000 óta nyilvánvaló volt, hogy Vizoviczkivel nincs minden rendben. Neve felmerült az olajügyeket vizsgáló parlamenti bizottság előtt, de maga az V. kerületi önkormányzat is tárgyalt az belvárosi éttermek, bárok túlszámlázásairól és a vendégek panaszairól. Ekkoriban több külföldi nagykövetség is tiltólistára tett egy rakás belvárosi vendéglátóhelyet, mert a személyzet átverte a külföldi turistákat. Ezeken a listákon túlnyomórészt Vizoviczki belvárosi érdekeltségei szerepeltek, a téma ezért még egy parlamenti felszólalásban is előjött.

Az ezredforduló idején üzletfelei és alkalmazottai szerint Vizoviczki már kérkedett is azzal, hogy a Belvárosban csak az nyithat szórakozóhelyet, akinek ő engedi. Ekkoriban került összetűzésbe a Galamb utcai Tropical nightclubot üzemeltető Surnyák Mihállyal, aki egy videót is készített arról, ahogy Vizoviczki és fegyveres kidobói a Váci utcát járják. Vizoviczki úgy akarta ellehetetleníteni a Tropicalt, hogy kivezényelte a bárjaiban dolgozó lányokat és kidobókat a Galamb utca sarkaira, és nem engedte a járókelőknek, hogy beforduljanak a klub felé. Surnyák felvételén látszanak az V. kerületi rendőrjárőrök is, akik – hiába volt nyilvánvaló a helyzet –, nem tettek semmit.

„Azért jöttél, hogy elfoglald az utcát, hogy elvedd mindenkinek az üzletét. Azért vagy itt, azért vannak itt a rendőreid, baszd meg”

– kiabálja a felvételen Surnyák, mire Vizoviczki nyugodtan csak ennyit mond:

„Az az igazság, hogy bolondokkal senki nem foglalkozik.”

A Vizoviczki ellen indult eljárások peranyaga szerint Surnyák megpróbált az V. kerületi rendőrökhöz fordulni. Elmondta, hogy Vizoviczki testőrei fegyverrel vonultak fel ellene, de ennek sem lett következménye. A viszály végül odáig fajult, hogy ismeretlenek felrobbantották Surnyák élettársának autóját. Surnyák persze Vizoviczkit vádolta, utóbbi szerint viszont maga Surnyák repítette a levegőbe a kocsit, hogy ráterelje a gyanút.

Annyi biztos, hogy Vizoviczki ellen indult ugyan eljárás, de ekkor sem büntették meg. Sőt, a vallomások szerint a vállalkozó több millió forintot adott át egy magas rangú rendőrnek, hogy biztosan elővegyék Surnyákot a robbantás miatt. Neki később felelnie is kellett a dologért.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

A 2000-es években aztán beindultak Vizoviczki diszkói a Hajógyári-szigeten, a vállalkozó hatalma pedig még nagyobbra nőtt. Az ellene felhozott vádak szerint annyi rendőri vezetőt és más hatósági személyt vesztegetett meg, hogy szinte tényleg lehetetlen volt az ő akarata ellenére szórakozóhelyet nyitni Budapesten. Üzletfelei szerint, aki mégis Vizoviczki ellen ment, azt ő hatósági kapcsolatait használva rövid úton tönkretette.

„Azt hiszik, hogy nem tudom, ki küldte magukat?”

Az ügyben született vallomások alapján, és Vizoviczki – a 444 róla szóló cikksorozatában nyilatkozó – korábbi üzletfelei szerint a vállalkozó sikerének alapja az volt, hogy kezdetektől fogva különösen jó viszonyt ápolt a rendőrökkel. Cégcsoportjában külön ember felelt a hatósági kapcsolatok kiépítéséért és ápolásáért, méghozzá az a V. István, aki lényegében a Vizoviczki ellen zajló eljárás koronatanúja lett.

V. cselgáncsozó volt, a ‘90-es években portásként kezdett Vizoviczkinél dolgozni, de hamar vezető beosztásba került a birodalom biztonsági cégénél, a Bervaszolg Kft.-nél. Ismerősei szerint V. egyszerű és közvetlen ember, de remekül épít kapcsolatokat. Azt nem tudni, voltak-e rendőri kapcsolatai azelőtt, hogy megismerte volna Vizoviczkit, de ha nem voltak, az éjszakai szórakozóhelyeken a ’90-es években akkor is könnyedén szerezhetett, ebben az időben ugyanis rengeteg alulfizetett budapesti rendőr próbálta biztonsági őrként vagy kidobóként kiegészíteni a jövedelmét. A diszkó- és nightclub-tulajdonosok örültek, ha rendőr dolgozott náluk másodállásban, hiszen így sokkal könnyebben el lehetett simítani azokat a problémákat, amik miatt szolgálatos járőrt kellett kihívni.

V. István és a rendőrök kapcsolata azonban korántsem volt egyoldalú, V. nem csupán kenőpénzeket adott át, hanem információkat is, persze elsősorban Vizoviczki ellenlábasairól. Ezzel egybevág, hogy az eljárás egyik rendőr vádlottja, K. Attila vallomásában azt mondta, V. István 2000-től az ő titkos kapcsolata volt, neki jelentett Ravasz fedőnéven. K. szerint mindezt igazolja is egy, a munkahelyén lefoglalt, Ravasz feliratú mappa tartalma, de erről csak akkor beszélhet, ha feloldják az anyag titkosítását.

V. egyébként Vizoviczkinek is beszélt arról, hogy ő a rendőrség munkáját segíti. Vizoviczki így foglalta ezt össze a vallomásában:

A vallomásrészlet a 444 Vizoviczkiről szóló cikksorozatában jelent meg először
A vallomásrészlet a 444 Vizoviczkiről szóló cikksorozatában jelent meg először

A Vizoviczki és társai ellen indított eljárásban az ügyészség lehallgatott telefonbeszélgetéseket és videófelvételeket is bemutatott, amik azt bizonyították, hogy V. István kenőpénzt adott át rendőröknek. V. az eljárás legelejétől azt vallotta, hogy ezeket a pénzeket főnöke megbízására adta át. Vizoviczki nem tagadta, hogy havonta több millió forintot küldött a rendőröknek V.-n keresztül, de

szerinte nem ő vesztegette a rendőröket, hanem azok zsarolták őt azzal, hogy ha nem fizet, bezáratják a helyeit.

Vizoviczki később finomított a vallomásán, azt mondta, azért volt védhető a megkent rendőrök felhasználása a konkurencia ellen, mert a kétezres években olyan nemtelen támadások érték őt és az érdekeltségeit, hogy csak így tudta megakadályozni a cégcsoport ellehetetlenítését. Akárhogy is, V. István annyira összebarátkozott egy rakás rendőrrel, hogy vallomások szerint

az V. kerületiek még azt is megengedték neki, hogy rendőrautóval gyorsuljon a Belvárosban.

Annak ellenére, hogy az V. kerületi kapitányságról összesen 61 rendőr keveredett gyanúba, hogy megkenték Vizoviczki emberei, csakhogy 2015-ben mindannyiuk ügyében lezárták a nyomozást, mert a rendőrség szerint nem lehetett bebizonyítani a vesztegetést vagy elévült az ügy.

Vizoviczki befolyása a 2000-es években azonban már bőven túlmutatott kerületi kapitányságokon. Ebben az évtizedben több olyan diszkót is megszerzett, amiket az eredeti tulajdonosok nem akartak eladni neki, de hatósági ellenőrzésekkel ellehetetlenítette a működést. Erről több szórakozóhely-tulajdonos is vallott, a HOME nevű diszkó vezetői például ellenálltak Vizoviczkinek, és nagy bulikat akartak szervezni, 2004-ben például elhívták Budapestre Nick Warrent, a dj fellépéséből azonban semmi nem lett, és Vizoviczki vallomásában be is ismerte, hogy ezt ő intézte el:

A Nyugati-pályaudvar épületében működő Vizoviczki-diszkó vetélytársának számító Eiffel téri Mix klub tulajdonosa pedig így emlékezett vissza szórakozóhelyének megnyitójára:

Volt diszkó, ahol a rendőrök azzal az ürüggyel jelentek meg, hogy keresnek valakit, volt, ahol a tűzoltók érkeztek meg a buli közepén a tűzvédelmi rendszert ellenőrizni. A helyek szempontjából mindegy volt, miért jönnek, ha fel kellett kapcsolni miattuk a villanyt és leállítani a zenét, onnantól a bulinak vége volt, a várható bevétel elúszott.

Közben több vallomás szerint Vizoviczki helyeit többnyire békén hagyták a hatóságok, a szigetre szinte be sem tették a lábukat, ha pedig bombariadó volt, Vizoviczkinek akkor sem kellett az összes szórakozóhelyet kiürítenie.

A mellényúlás

A nyomozati anyagok szerint Vizoviczki vesztét is az okozta, hogy rendőri kapcsolatai miatt túlságosan elbízta magát. Pintér Sándor, a 2010-ben hivatalba lépő belügyminiszter 2011-ben megbízta régi emberét, Horváth András nyugalmazott rendőr dandártábornokot azzal, hogy folytasson titkos nyomozást Portik Tamás ellen. Portikot azóta szinte minden jelentősebb magyar maffialeszámolással kapcsolatba hozták, akkor viszont még szabadlábon volt.

Horváth meg is kezdte az információgyűjtést. Beszélt az akkor börtönben ülő conti-caros keresztapával, a kecskeméti maffiaperben elítélt Radnai Lászlóval, aki vallomásában nemcsak Portik, hanem Vizoviczki zűrös ügyeire is kitért, összekapcsolva a két embert, erősítve a magyar alvilágban elterjedt értesülést, miszerint Vizoviczki sokáig együtt mozgott Portikkal.

Nem tudni biztosan, de Horváth valószínűleg Vizoviczkit is rá akarta venni arra, hogy Portik ellen valljon, ezért 2012 januárjában találkozott vele a Mammut II-ben lévő Bacardi Barban, ami egyébként Vizoviczki érdekeltsége volt. Vizoviczki azonban nem akart Portik ellen vallani, helyette nekiesett Horváthnak, meg akarta tudni, valóban nyomoz-e ellene a Nemzeti Védelmi Szolgálat. Hogy jólértesültségét bizonyítsa, még Radnai vallomását is emlegette, amin a Nemzeti Védelmi Szolgálat pecsétje szerepelt.

Ezzel azonban elszámította magát, Radnai vallomása ugyanis szigorúan titkos dokumentum volt, az emlegetésével pedig Vizoviczki akaratlanul is elárulta, hogy beépített emberei vannak a rendőrség magas szintjein, akik kihozták neki a vallomást. A mostani ügyben megvádolt rendőrök később beszéltek is arról, mennyi kárt okozott Vizoviczki a vallomás emlegetésével.

Horváth áttekintette, kik ismerték Radnai vallomását, és hamar rájött, hogy Vizoviczki emberei a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) vezetői között lehetnek, és nem is tévedett. Megindult Vizoviczki és kapcsolatainak megfigyelése, az itt szerzett információk is a tárgyalás peranyagát képezik.

A végzetes Vizoviczki-Horváth-találkozó után alig 5 hónappal, 2012. május 31-én, csütörtökön fordultak be a TEK csapatszállítói a Hajógyári-szigetre, és vitték el Vizoviczki Lászlót, valamint cégcsoportjának néhány vezetőjét.

A nyomozók nem sokkal később a cégcsoport többi ingatlanját is megszállták, és lefoglalták a gazdálkodással kapcsolatos dokumentumokat, ezek áttekintése után pedig bevételeltitkolás és adócsalás miatt is vádat emeltek Vizoviczki és több beosztottja ellen – ez az eljárás a vesztegetési ügytől elkülönítve zajlott, és 2018-ban jogerősen 7 év fegyházbüntetésre és 330 millió forintos vagyonelkobzásra ítélték benne a vállalkozót. Ezzel és a vesztegetési ügyben kapott büntetéssel együtt Vizoviczkinek összesen 14 és fél évet kellene rács mögött töltenie, de ennél várhatóan kevesebbet fog, hiszen a 2012-es letartóztatása óta eltelt idő jelentős részében előzetesben volt.

Játék az ügyészséggel

2012 óta Vizoviczki többször kérte a hatóságokat, engedjék ki az előzetesből, ezért cserébe egy év tagadás után részletes beismerő vallomást tett, és terhelő információkat adott át az ügyészségnek baloldali politikusokról. Ezután egyébként haza is engedték házi őrizetbe. 2013 nyarán is házi őrizetben volt, amikor egy korábbi embere, Horváth Sándor vezetésével megpróbálták újra kinyitni a Hajógyári-sziget szórakozóhelyeit, de a projektet nem tudták sikerre vinni, Horváth ugyanis váratlanul meghalt.

Vizoviczki 2013 szeptemberében újabb alkut ajánlott, azt írta, segít lebuktatni a 2002 és 2010 között Budapestet uraló baloldali maffiát, de finoman fenyegetőzött is azzal, hogy ha nem engedik el, akkor a 2010 utáni kapcsolatairól is beszélni kezd, és akkor kő kövön nem marad.

Az ügyészség végül nem élt az ajánlattal, sőt, 2014 tavaszát újra elrendelték Vizoviczki előzetes letartóztatását, mert felmerült a gyanú, hogy befolyásolja a tanúkat. 2015 márciusában ismét házi őrizetet kapott, de áprilisban visszament előzetesbe, aztán végül vallott Portik ellen.

2016 nyarán Portik Tamás Juhász Péter és Rogán Antal perében előállt azzal, hogy vitt az akkor még belvárosi polgármester Rogánnak 10 millió forint kenőpénzt. Ugyanebben az időben Vizoviczki egyik korábbi alkalmazottja arról beszélt az N1 tévének, hogy tudomása szerint a főnöke szintén vitt kenőpénzt Rogán Antalnak, amikor az az V. kerületi polgármestere volt. Rogán egyébként ezt az alkalmazottat beperelte rágalmazásért, de egyik előkészítő ülésre sem ment el, majd a tárgyalás kezdete előtt inkább visszavonta a feljelentést, mert hirtelen rájött, hogy ő egy miniszter, és emiatt nem érne rá bíróságra járni.

Egy hónappal később, 2016 júliusában a bíróság úgy döntött, Vizoviczki ismét hazamehet, ha leteszi a magyar történelem addigi legnagyobb óvadékát, 250 millió forintot, és hogy, hogy nem, le is tette, pedig a vagyonát korábban zárolták a hatóságok. Miután pedig hazament, rögtön közleményt adott ki a Fidesz-közeli Pesti Srácokon, amiben mosdatta Rogán Antalt. Azt írta:

„kétség nélkül bizonyítható, hogy Rogán Antallal soha semmilyen kapcsolatom nem volt, még látásból sem ismer engem. Minden ezzel ellentétes hír a félreértés, butaság vagy rosszindulat tragikomikus terméke.”

2017-ben Vizoviczki a Magyar Nemzetnek is adott interjút, amiben többek közt azt mondta: „Én bűnözőket még a tévében sem nézek. Bárhogy is állítanak be, én egy vallásos ember vagyok.

Ha egy durvább krimit látok a tévében, elkapcsolok.”

Vizoviczki és a Fidesz

A Vizoviczki elleni eljárást végig áthatotta a gyanú, hogy a vállalkozónak esetleg komolyabb fideszes kapcsolatai lehetnek annál, mint amit bevall. Bár Rogán Antal végig kategorikusan tagadta, hogy ismerte volna Vizoviczkit, ha ez tényleg igaz, akkor Rogán elég elvarázsolt polgármester lehetett, hiszen nem tudta, ki a legnagyobb vendéglátós a kerületében, nem tudta, hogy Vizoviczki behálózta a jegyzőjét, nem tudta, hogy Vizoviczkiéknek több embere is van az általa vezetett önkormányzatban, és nem tudta, hogy az önkormányzata által felbérelt könyvvizsgáló annyira jóban van Vizoviczkiékkel, hogy a vállalkozó letartóztatása után segített volna Liechtensteinbe menekíteni a megmaradt vagyon egy részét Vizoviczki élettársának (ez a könyvvizsgáló, Szebellédi István azóta öngyilkos lett). Annyi biztos, hogy Rogán és Vizoviczki esetleges kapcsolatát az ügyészség sem firtatta különösen a nyomozás során.

Rogán mellett egy másik fideszes politikus neve is felmerült a Vizoviczki elleni eljárásban: Kubatov Gáboré. Kubatovnak még levelet is írt a vállalkozó, amiben azt kérte, hogy „a kampányban nyújtott támogatásért” és „fideszes politikusokat nem érintő bűnügyi információkért cserébe” segítsen abban, hogy szabadlábon védekezhessen. Kubatov nem tagadta, hogy találkozott Vizoviczkivel, mint kiderült, egy óvodába jártak, és Vizoviczki be akart fektetni a Fradiba is. A Fidesz pártigazgatója ugyanakkor azt mondta, Vizoviczki levelét azonnal eljuttatta a bűnüldöző hatóságokhoz, az ügyészség viszont tagadta, hogy megkapta volna. Később Kubatov azt mondta, „a megfelelő hatóságoknak” küldte a levelet. Polt Péter pedig azt válaszolta egy parlamenti kérdésre, fel sem merült, hogy vizsgálni kellene, milyen segítséget nyújtott Vizoviczki a Fidesz kampányában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!