Életveszélyes a Balaton jegére lépni

2023. február 9. – 14:16

Másolás

Vágólapra másolva

Hiába van jég a Balatonon, a parti sáv egyes részein és a kikötőkben, az közlekedésre és sportolásra is alkalmatlan – közölte a rendőrség a Police.hu-n. Nem is várható, hogy a következő napokban befagyna a tó, sőt, szombattól olvadás indulhat meg, amely az erős szél hatására el is tüntetheti a jeget a parti sávból.

A kialakult jégréteg 3–7 centiméter közötti, teljesen változó szerkezetű,

de a biztonságos jégen tartózkodásra nem alkalmas. Az azon való tartózkodás életveszélyes.

Azt írják: a jégen tartózkodás és közlekedés legalapvetőbb szabálya, hogy a szabad vizek jegére csak akkor szabad lépni, ha az kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog. A gyakorlati tapasztalatok alapján az állóvizek jege

akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha vastagsága eléri vagy meghaladja a 10 centimétert.

Fontos tanács, hogy a jeges vízből mentett embert azonnal nem szabad túlfűtött, meleg helyre vinni, hanem – a jeges ruházatától megszabadítva – fokozatosan kell felmelegíteni a testét. Az ilyen személyt minden esetben orvosi ellátásban kell részesíteni, írják.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság a Balaton teljes parti sávjában kiemelten ellenőrzi a jégen tartózkodással kapcsolatos szabályok betartását. Azok megszegése esetén figyelmeztetést alkalmazhatnak, 5000-től 50 000 forintig terjedő helyszíni bírságot szabhatnak ki, vagy szabálysértési eljárást indíthatnak, melyben akár 150 000 forintig terjedő pénzbírságot is kiszabhatnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!