Egy székesfehérvári iskolában nincs fűtés, és ott is hideg volt, ahová áthelyezték a tanítást. Aztán a víz is elment

Legfontosabb

2023. február 8. – 16:07

Egy székesfehérvári iskolában nincs fűtés, és ott is hideg volt, ahová áthelyezték a tanítást. Aztán a víz is elment
Fotó: Szárazréti – Farkasvermi Úti Tagiskola / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

A Székesfehérvári Vörösmarty Mihály Általános Iskola Farkasvermi úti tagiskolájában múlt hétfő óta nincs fűtés, mert elromlott a kazán. Az iskolában tanuló 110 gyereket először az iskola főépületébe helyezték át, de volt, aki szerint ott nem fértek el, más szerint a tanárok arra panaszkodtak, hogy nem volt tábla a teremben. Most hétfőn egy másik iskolába vitték a gyerekeket, viszont ott az intézmény egy használaton kívüli részére kerültek, amit addig nem fűtöttek. Emiatt hétfőn kabátban ültek a diákok és a tanárok az iskolában, kedden pedig újabb váratlan esemény történt: csőtörés volt a közelben, így nem volt víz az intézményben. A tankerület szerint az ideiglenes elhelyezés alatt is biztosítják a gyermekek zavartalan oktatását-nevelését.

„Elmegyünk egy iskolából, ahol nincs fűtés, egy olyan iskolába, ahol nincs fűtés”

– így foglalta össze lapunknak a több mint egy hete tartó kálváriát egy szülő, akinek gyereke a székesfehérvári Vörösmarty Mihály Általános Iskola Farkasvermi úti tagiskolájába jár. Múlt hétfőn reggel a szülők vették észre, hogy hideg van a Vörösmarty Mihály Általános Iskola tagiskolájában. Mikor ezt szóvá tették az iskola vezetésének, kiderült, hogy az intézményben elromlott a fűtés. Azt nem lehet tudni, hogy pontosan mikor hibásodhatott meg a rendszer, és ezt az iskola vezetése mikor érzékelte.

Több érintett szülővel is beszéltünk, egyikőjük azt az információt kapta az iskola igazgatójától, hogy a kazán egy olyan alkatrésze hibásodott meg, amit külön kell gyártatni, így nem lehet tudni pontosan, mikor tudják megjavítani. Ezek után a gyerekek nyilván nem maradhattak a fűtetlen épületben, így ki kellett találni, hova tudnák őket áthelyezni. Az egyik szülő ugyan felajánlotta az iskola igazgatójának, ha kell, akkor olajradiátorokra összedobják a pénzt, hátha a diákok így maradhatnak az eredeti helyükön. De erre azt a válasz kapta, hogy

az iskola elektromos hálózata ezt a többletfogyasztást nem bírná el, így ez nem opció.

A gyerekek először átmentek a főépületbe

Az iskola vezetése úgy döntött, hogy a tagiskolába járó 110 gyereket átviszik a ligetsori Vörösmarty Mihály Általános Iskolába, ami az intézmény főépülete. Ez az épület nincs messze a tagiskolától, gyalog negyed óra, kocsival körülbelül három perc. Abban az iskolában tanultak a diákok múlt hét péntekig, és a lapunknak nyilatkozó egyik szülő szerint ott megfelelő fűtés is volt, szerettek oda járni a gyerekek. Viszont abban a teremben, ahova az ő gyerekét helyezték, nem volt tábla, ezért a gyerekeket tanító pedagógus nem tudott megfelelően oktatni.

Egy másik, lapunknak nyilatkozó szülő szerint inkább az volt a probléma, hogy nem fértek el a gyerekek az osztályteremben. Mivel itt több osztályról van szó, így valószínűleg más-más termekben helyezték el a gyerekeket, ezért fordulhat elő, hogy mást tapasztaltak a szülők.

Azt a szárnyat, ahol a gyerekeket elhelyezték, évek óta nem használják

Valószínűleg ezek miatt is gondolhatta úgy a tankerület, hogy nem megfelelő a ligetsori iskola a gyerekek elhelyezésére. A szülőket múlt hét pénteken arról tájékoztatták, hogy a gyerekeket hétfőtől átviszik a Vasvári Pál Általános Iskola – Bory Jenő Tagiskolájába. Ez az iskola már nem gyalogtávra van, és ugyan kocsival körülbelül hat percre helyezkedik az előző ligetsori iskolától, de a fő probléma, hogy a belvárosban van. Egy lapunknak nyilatkozó szülő szerint így a reggeli dugóban akár 30 perc is lehet a táv autóval. Azt a tankerület sem várta el, hogy a szülők mind autóval vigyék a gyerekeket az iskolába, így indítottak egy buszjáratot az eredeti intézmény és a Bory Tagiskola között.

Olvasónk azt írta, hogy nagy volt a felháborodás a szülők körében, hiszen sokan direkt a körzetükbe íratták a gyereküket, hogy ne kelljen a városba bemenniük. „A buszjárat el is indult hétfőn reggel, majd délután jött az újabb sokk.

Kiderült, hogy azt a szárnyat, ahol a gyerekeket elhelyezték, évek óta nem használják, ezért ott csak reggel indították be a fűtést.”

A lapunknak nyilatkozó egyik szülő szerint a probléma ezzel az iskolával az volt, hogy a gyerekeket az intézmény egy használaton kívüli részében helyezték el, és hétfőn reggel nagyon hideg volt ott. Emiatt a szülő felhívta a Vörösmarty igazgatóját és a tankerület vezetőjét is, ők azt mondták, hogy nem volt elég idő felfűteni a termeket, de délutánra már meleg lesz. A szülő azt a tájékoztatást kapta, hogy a közös helyiségekben, azaz a folyosón, étkezőben, az aulában a spórolás miatt van hideg.

Délutánra a gyerekek elmondása szerint már elég meleg volt az intézményben, de a szülő úgy tudja, hogy hétfőn a gyerekek még kabátban ebédeltek. Azt nem érti, ha pénteken már tudták, hogy hétfőn a Bory Tagiskolába mennek a gyerekek, akkor miért nem lehetett bekapcsolni pénteken a fűtést a tantermekben. Szerinte sok szülőnek nem az volt a problémája, hogy megint másik iskolában vannak a diákok, hanem az, hogy egy jéghideg iskolába vitték be őket.

Mi lenne, ha a tankerület-vezető gyereke is ugyanebbe az iskolája járna?

Egy másik olvasónkat is felháborították a történtek: „Nem normális, hogy alsós gyermekeket rángatnak a szülők egyik iskolából a másikba, és a tanároknak, gyerekeknek ilyen körülmények között kell tanulni és tanítani.” Ő úgy tudja, miután hétfőn megint „kiakadtak” a szülők, hogy az újabb iskolában is hideg van, plusz radiátorral és hősugárzóval fűtötték fel délutánra a termeket.

Egy másik szülő szerint a fő probléma az volt, hogy az „információáramlás csapnivaló”. Hiszen ha tudták volna, hogy egy fűtetlen helyiségbe viszik be a gyerekeket reggel, akkor fel tudták volna öltöztetni őket rétegesen. „Én úgy gondolom, nem váltott volna ki ilyen felháborodást” – mondta.

Ráadásul a szülők szerint az iskolában éppen felújítási munkálatok is zajlanak, ezért nem értik, miért pont ezt az iskolát választották a gyerekek átmeneti elhelyezésére. Az egyik, lapunknak nyilatkozó szülő azt sem érti, miért ilyen sok idő beszerezni a javításhoz szükséges alkatrészt. Szerinte többen azt gondolják, hogy más érdekek vannak emögött.

„Ha ennek a tankerület-vezetőnek a gyereke is ugyanebbe az iskolája járna, akkor ugyanígy folynának a dolgok?”

– tette fel a kérdést az egyik érintett. Kedden délután 3-kor ugyanis még nem tudták, hogy másnap be kell e menni az iskolába, vagy esetleg tanítási szünet lesz, és szabadnapot kell kivenni a szülőknek a fűtéshelyzet orvoslása érdekében.

A szülők a közösségi házat szerették volna

Két, lapunknak nyilatkozó szülő is kiemelte, hogy lett volna egy sokkal egyszerűbb megoldás a gyerekek elhelyezésére, amit azonban a tankerület nem támogatott: van az iskolával egybeépítve egy közösségi ház, ami a szülők és a helyi képviselő szerint is alkalmas lenne arra, hogy a diákokat befogadja a javítás idejére.

Az egyik szülő azt mondta: a polgármester is felajánlotta, hogy a diákok a közösségi házba mehessenek. A szülők összefogtak, többen mondták, hogy odamennek akár este 7-kor is, átpakolják a székeket, berendezik a tantermeket. Forrásunk szerint ez azért is lenne egyszerűbb megoldás, mert nem kellett volna a buszos szállítást sem megszervezni, és mindenkinek kényelmesebb lett volna a bejárás.

Megkerestük az ügyben Cser-Palkovics Andrást, Székesfehérvár fideszes polgármesterét, aki szerint ugyanakkor a tankerület teszi a dolgát: „a Farkasvermi úti iskola fűtésének javításán folyamatosan dolgoznak, én abban bízom, hogy a héten megoldódik a helyzet, de garantálni ezt nem lehet, mert elsősorban attól függ a javítás határideje, hogy mikorra érkeznek be a szükséges alkatrészek.” Azt is írta, hogy rendszeresen egyeztet a tankerület vezetőjével,

„önkormányzatunk és a tankerület között kiváló a munkakapcsolat.”

Azt ugyanakkor leszögezte, hogy a Farkasvermi úti iskola fenntartója, így felelőse is természetesen az állam. Szerinte

a tankerület nem visszautasította a felkínált segítséget, hanem azt mondta, hogy egyelőre nincsen rá szüksége, egyben rögzítette, hogy ha mégis kell a feketehegy-szárazréti közösségi ház, akkor rögtön jelzi azt nekik.

Cser-Palkovics az elsődleges feladatának tartja, hogy ilyen helyzetben az önkormányzat mindenben az érintettek rendelkezésére álljon, szükség vagy kérés esetén koordinálja a különböző szervezetek munkáját. „Kiemelten fontosnak tartom a higgadt és tényszerű tájékoztatást ilyenkor” – írta lapunknak.

A tankerület biztosítja a gyermekek zavartalan oktatását-nevelését

Megkerestük az ügyben a Székesfehérvári Tankerületi Központot is, a tankerület igazgatója, Török Szabolcs szerint a Székesfehérvári Vörösmarty Mihály Általános Iskola Farkasvermi Úti Tagiskolájának fűtéséről téves információk jelentek meg a közösségi médiában.

„A Székesfehérvári Tankerületi Központ az intézmény kazánjának meghibásodásakor úgy döntött, hogy a fűtés helyreállításáig az iskola 110 tanulóját 2023. február 6. hétfőtől a tágasabb Székesfehérvári Vasvári Pál Általános Iskola Bory Jenő Tagiskolájában helyezik el.”

Ő is megerősítette, hogy azoknak a családoknak, akik ezt igényelték, biztosították a gyermekek buszos szállítását. Megkérdeztük viszont azt is tőle, miért utasította vissza a polgármester által felajánlott, és a szülők által támogatott ötletet, hogy a közösségi házban legyenek a diákok ideiglenesen elhelyezve. Erre azt írta:

„a város más intézményei szakmai-pedagógiai szempontok miatt nem alkalmasak a tanulók mindennapos oktató-nevelő munkájára.”

Szerinte a Székesfehérvári Tankerületi Központ az ideiglenes elhelyezésük alatt is biztosítja a gyermekek zavartalan oktatását-nevelését. Azt írta, hogy a szerelők jelenleg is dolgoznak a hiba elhárításán, a munkálatok várhatóan lezárulnak ezen a héten, és a gyerekek mielőbb visszatérhetnek megszokott környezetükbe.

Kedden csőtörés volt

Kedden ugyanakkor még egy váratlan esemény nehezítette meg a gyerekek életét az új iskolában, amire már végképp senki sem számított: az épület közelében csőtörés volt, így nem volt víz az intézményben. 11 óra körül tájékoztatták erről a szülőket, így a gyerekeket el lehetett vinni az iskolából, de aki ezt nem tudta megoldani, annak ügyeletet biztosítottak. Az egyik, lapunknak nyilatkozó szülő éppen szemben lakik az érintett iskolával, azt mondta, hogy

lajtos kocsival szállították a vizet az átmeneti iskolába.

A tankerület is megerősítette, hogy a városban csőtörés volt, ezért a környéken és a tagiskolában nem volt víz. „Az intézményvezetővel egyeztetve a szülőket értesítettük, hogy ebéd után aki tudja, hazaviheti gyermekét.” Kedden azt írták, hogy a munkálatok aznap befejeződnek.

Az iskola fűtési problémái miatt megkerestük a Székesfehérvári Vörösmarty Mihály Általános Iskola igazgatóját is, de cikkünk megjelenéséig nem válaszolt a kérdéseinkre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!