Ledózerolják a 140 millió forintnyi EU-s pénzbe került hatvani biciklis kalandparkot

2023. február 4. – 08:07

Másolás

Vágólapra másolva

Hatvanba látogatott az Átlátszó, hogy megnézze azt a biciklis kalandparkot, ami 2015-ben, uniós pénzekből épült a városban. Tavaly ősszel a városvezetők úgy döntöttek, eltüntetik a parkot, mert értelmetlen tovább működtetni: 140 millióba került a kalandpark kiépítése, fennállása óta 55 ember használta, tehát egy biciklis nagyjából 2,5 millióba került az uniós pénzekből.

A kalandpark hivatalosan 2021 nyarán zárt be, de csak 2022 őszén lakatolták le. Amíg nyitva volt, a kalandpark addig is csak saját felelősségre, előzetes regisztrációval volt használható: a megnyitása utáni első évben egyébként súlyosan megsérült egy kerékpáros benne.

Mint a lap írja, a pályának vannak könnyebb és meredekebb szakaszai, néhány helyen már törött, a víz felé vezető pályánál pedig egy betonfal fogja fel a gyorsan érkezőket, hogy ne kerüljenek a folyóba. A pálya egy komplex beruházás része volt, ami híddal, bicikliúttal együtt nettó 884 millió forintba került. A kivitelezést az EB Hungary Invest Kft. végezte, amely azóta több milliárdos állami beruházást is kapott.

A komplexum bontása lassan halad, az Átlátszó szerint eddig nagyjából a negyedét sikerült eltüntetni. Bár a kalandpark még az előző vezetés alatt épült, látszólag a hatvani vezetés valóságos bicikliskalandpark-megszállott: az önkormányzat döntése alapján a mostani polgármester, Horváth Richárd újra biciklis parkot építene a területre, de most negyedannyi pénzből. Erre viszont uniós támogatás már nincs, csak állami pénzeket kaphat. Egy önkormányzati jegyzőkönyv alapján Horváth a Révész Máriusztól kapott információi alapján azt mondta,

„Biztos látott már mindenki olyan kerékpáros parkot, amit kicsik és nagyok rollerrel és kerékpárral is igénybe tudnak venni. Ilyen pályázat fog megnyílni.”

A polgármester szerint a pályázaton 45 millió forintot lehet bezsebelni a kicsiknek és nagyoknak szánt park megépítésére. Az Átlátszó adatigénylése szerint egyébként az elmúlt időszakban, 2018 és 2022 között a mostani kalandparkot csupán egyetlenegy kerékpáros vette igénybe.

A komplex beruházás részeként a város építtetett egy lombkoronasétányt is, ami cikcakkban vezet a vadasparkhoz, illetve egy bicikliutat, ami összeköti Boldogot és Hatvant: ezt az utat idővel feltörte a nád, amit a készíttető Duna Aszfalt szurokkal oldott meg, de azt írták, „nincs kizárva, hogy a repedések egy bizonyos idő után újra meg fognak jelenni, mert ez fizika”. Az Átlátszó riportja alapján azóta meg is jelentek újra a repedések, van, ahol a fű is kinőtt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!