Az OMSZ mindenhol visszavonta a viharos szél miatt kiadott piros és narancs riasztást

2023. február 4. – 08:25

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés: Mindenhol visszavonta a viharos szél veszélye miatt korábban kiadott harmad- és másodfokú riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton estére.

Az erős, viharos széllökések veszélye miatt szombaton délelőtt több Balaton-környéki, észak-, valamint nyugat-dunántúli járásban a legmagasabb, harmadfokú riasztásokat adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Veszélyjelzésükben azt írták, tovább erősödik az északnyugati szél, amely a nappali órákban egyre inkább északira fordul. Szombaton napközben az országban sok helyen lehet 70 kilométer/óra fölötti széllökés.

Erősen viharos – 90-100 kilométer/órát meghaladó – szélrohamok elsősorban a Dunántúlon, a Duna vonalának környezetében, valamint az északkeleti tájakon – Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyében – várhatók. Emellett kiemelten a Dunántúli-középhegységben főként a Bakonyban, a Mecsek környékén és a Balaton térségében 110 kilométer/óra körüli, vagy azt meghaladó lökésekre is lehet számítani.

Ezért Baranya, Fejér, Somogy, Veszprém, Zala Vármegye területére a legmagasabb, harmadfokú (piros) figyelmeztetést adta ki a meteorológiai szolgálat, itt a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 110 kilométer/órát. Az ajkai, balatonalmádi, balatonfüredi, enyingi, fonyódi, keszthelyi, marcali, siófoki, tapolcai, veszprémi és várpalotai járás területén a harmadfokú riasztást is kiadták reggel.

Szombat délelőtt további járások területére adtak ki harmadfokú riasztást: így a bicskei, devecseri, kisbéri, komáromi, móri, nagykanizsai, oroszlányi, pápai, sümegi, székesfehérvári, tabi, tatabányai, tatai, zalaegerszegi, zalaszentgróti és zirci járások területére.

Hófúvásra a Nyírségben és a Hajdúságban, illetve a hegyek hóval borított részein lehet számítani. Zivatarok a Dunántúl egyes részein alakulhatnak ki, havazás pedig Szabolcsban lehet.

A Dunántúlon és a fővárosban okoz gondot az erős szél

Kora délutánig több mint 2300 tűzoltói beavatkozásra volt szükség, elsősorban a Dunántúlon, folyamatosan dolgoznak a szakemberek a szél okozta károk felszámolásán, közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A legtöbb riasztás Somogy, Baranya, Fejér, Tolna, Veszprém és Zala vármegyékből érkezik, itt okozza a legtöbb kárt az erős szél.

A pápai Vajda Péter lakótelepen is kidőlt egy fa tövestől – Fotó: Lampért Gábor / Olvasónk
A pápai Vajda Péter lakótelepen is kidőlt egy fa tövestől – Fotó: Lampért Gábor / Olvasónk

A riasztások többsége letört faágak és kidőlt fák miatt érkezett, de sok épület tetőszerkezetét, kéményét is megbontotta a viharos szél. Budapest második kerületében és Sopronban is egy templom tetejét rongálta meg. A Csongrád-Csanád vármegyei Ásotthalmon egy könnyűszerkezetes garázst kapott fel a szél. A Nógrád vármegyei Dejtáron menet közben közlekedő autóra zuhant egy fa, a jármű két utasának egyike megsérült. Győrött egy iskola szigetelését bontotta meg száz négyzetméteren.

Országszerte több mint százezer fogyasztási helyen nincs átmenetileg áram, mert elszakadtak a vezetékek.

A katasztrófavédelem folyamatos kapcsolatot tart fenn a szolgáltatókkal a helyzet rendezése érdekében. A tűzoltók és az áramszolgáltató szakemberei egymás mellett dolgoznak. A tűzoltók megtisztítják a vezetékek környezetét a kidőlt fáktól, hogy hozzáférjenek a szolgáltató szakemberei. Sok helyen az elszakadt vezetékek szikrázása tüzet is okoz, emiatt csak a tűz eloltása után lehet hozzákezdeni a károk felszámolásához, az ellátás helyreállításához.

Fakidőlés miatt szünetel a forgalom több vasútvonalon is az ország területén, leszakadt a felsővezeték miatt is késésekre, járatkimaradásokra kell számítani. AKi vonatozna ma, mindenképp tájékozódjon az aktuális helyzetről a Mávinform Facebook-oldalán.

Az Útinform tájékoztatása szerint az M1-es autópálya lébényi szakaszán, a 150-es kilométerszelvényben lévő Hanság pihenőt mindkét oldalon lezárták, mivel a viharos erejű szél egy nagyméretű fát kidöntött az elektromos vezetékre, és ezért szünetel az áramszolgáltatás.

Mire kell ügyelni, mit tegyen, mit ne tegyen?

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője azt javasolja, hogy a balesetek megelőzése érdekében

a meteorológiai riasztással érintett területen mindenki maradjon otthon.

Mivel a talaj nagyon nedves, az erős, helyenként akár száz kilométer per órás szél nemcsak faágakat törhet le, de egészséges fákat is kidönthet.

Aki mindenképpen autóba kényszerül, indulás előtt tájékozódjon a meteorológiai helyzetről és az utak állapotáról, mert előfordulhat, hogy a kidőlő fák miatt utakat kell lezárni. Aki teheti, az autójával épületektől, villanyvezetékektől, reklámtábláktól, fáktól távol parkoljon.

Akit gyalogosan ér el a vihar, keressen védett helyet egy épületben, aluljáróban. Távol haladjon a fáktól, épületektől, hogy a letört ágak, cserepek, üvegszilánkok ne okozzanak sérülést.

Az ilyen erős szél kárt tehet az épületekben is. Ha valahol a szél, vagy egy szél miatt kidőlt fa komoly károkat okoz az épületben, hívják a 112-es segélyhívó számot.

Az erős szélben kidőlő fák esetenként elektromos vezetékeket szakítanak el, ezért ilyenkor áramkimaradásra is fel kell készülni. Ha bárki sérült közművet, elszakadt elektromos vezetéket, bajba jutott embert, vagy állatot lát, szintén a 112-es segélyhívó számot hívja.

Az erős szél miatt megnőhet a szén-monoxid miatti riasztások száma is. Megfordulhat a kéményben az áramlás, mert a szél visszafújja a füstgázt a kéménybe, ami miatt a nyílt égésterű fűtőeszközöknél szén-monoxid keletkezhet. Ezért fontos a mérgezés figyelmeztető tüneteire is ügyelni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!