Ujhelyi: Teljes volt a káosz az adatkezelésben a járvány alatt

2023. február 2. – 13:57

Másolás

Vágólapra másolva

Bizonyítottan botrányos volt az adatkezelés a koronavírus-járvány alatt – mondta Ujhelyi István európai parlamenti (EP-) képviselő csütörtöki online sajtótájékoztatóján, miután megkapta a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) vizsgálati jelentését. Az EP közegészségügyi bizottságának tagja a Facebook-oldalán közvetített sajtótájékoztatón arról beszélt, közel egy éve fordult a NAIH-hoz, mert az illetékes kormányzati intézmények a sokadik közérdekű igénylése ellenére is visszatartották a koronavírus-adatokat.

Ujhelyi azt mondta, a NAIH – ami szerinte meglepően alapos vizsgálatot folytatott le – megállapította, hogy a járványügyi szakrendszer nem volt érdemben felkészítve a járvány okozta jelentős adatmennyiség-növekedés kezelésére, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) elismerte, komoly nehézséget jelentett, hogy ugyanazoknak a munkatársaknak kellett kontaktkutatást végezni, kötelezéseket kibocsátani, akiknek validálni kellett volna az adatokat.

A problémák között említette a hivatal megállapításai alapján, hogy:

  • az NNK-nál csak kilenc olyan szakember volt, aki kezelni tudta a fertőzőbeteg-jelentő rendszert,
  • az orvosoknak, egészségügyi dolgozóknak manuálisan kellett bevinni az adatokat,
  • magas, 30 százalékot is meghaladó hibaszázalékkal került a rendszerbe a koronavírus-fertőzöttség mint halálozási ok,
  • olyat is koronavírusban meghaltként rögzítettek, aki fertőzött volt ugyan, de bizonyíthatóan öngyilkos lett

– mondta.

„A kormány mindenre fel volt készülve a járvány idején, csak a járványra nem. Egyértelmű, hogy Müller Cecília országos tisztifőorvos alkalmatlan a feladata elvégzésére, bocsánatot kell kérnie az adatkezelés miatt” – fogalmazott Ujhelyi, aki szerint az egészségügy politikai vezetése megbukott a „Covid-vizsgán”, ezért a Fidesz vezetőit terheli a felelősség.

Ujhelyi inkább arról tájékoztassa a magyar embereket, hogy mit tud a brüsszeli korrupciós botrányról vagy akár a dollárbaloldal külföldi finanszírozásáról – reagált a Fidesz közleményben. „Tájékoztatjuk Ujhelyi Istvánt, hogy Magyarországon a járvány hónapok óta lecsengett, köszönhetően az eredményes járványkezelésnek” – tették hozzá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!