A kormány átalakítja a lakásbiztosítások szabályozását

2023. február 2. – 08:56

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány 2023. február elsejei ülésén elfogadta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) javaslatát és a lakásbiztosítások szabályozásának átalakításáról döntött; a jogszabályokat a Magyar Közlönyben hirdették ki, írta az MTI.

2023. április 30-tól – tehát kellő felkészülési időt hagyva – a törvénymódosítás értelmében új, az ügyfelek érdekeit szolgáló változások lépnek életbe – közölte a GFM. A tárca vezetője, Nagy Márton azt várja, hogy az intézkedések fokozzák a versenyt a lakásbiztosítási piacon, tovább erősítik a fogyasztók védelmét és kibővítik az ügyfelek lehetőségeit. Álláspontja szerint ahhoz, hogy 2023-ban hazánk a háború és a káros szankciók ellenére is elkerülje a recessziót, a gazdaság minden területén növelni kell a versenyt és a versenyképességet.

A jogszabályváltozások érintik a vagyonbiztosítási szerződések biztosításközvetítőinek kifizetett javadalmazás maximális összegét, ami nem haladhatja meg az éves biztosítási díj 20 százalékát.

A hitelezőnek a jelzáloghitelre vonatkozó, személyre szóló tájékoztatás során be kell majd mutatnia az MNB Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO) kalkulátorának használatát, amely segít a fogyasztóknak a számukra legkedvezőbb biztosítási ajánlatot kiválasztásához. A THM-plafon alkalmazásakor a vagyonbiztosítás díját egységesen figyelembe kell venni.

Új átszerződési lehetőség jön létre a jövőben a szerződési évforduló rendes felmondási lehetőségen túl. Az ügyfeleknek biztosítanak egy költségmentes felmondási időszakot minden év márciusában. A minisztérium szerint az intézkedések hozzájárulnak a családok védelméhez, az elfogadott módosítások élénkebbé teszik a lakásbiztosítási piacot, a szolgáltatások közötti erősebb verseny kedvezőbb biztosítási díjakat garantál.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!