Életfogytiglant kapott első fokon az újpesti autókereskedőt hidegvérrel kivégző férfi

2023. február 1. – 09:48

Másolás

Vágólapra másolva

Ítéletet hirdetett a Fővárosi Törvényszék abban az ügyben, amiben három férfit vádoltak meg egy újpesti autókereskedő megölésével. A bíróság közleményéből az derül ki, hogy egy újpesti autókereskedő négy évvel ezelőtt tízmillió forintot adott kölcsön az egyik férfinak, hogy az megforgassa a pénzt, majd jó haszonnal visszaadja neki.

Az interneten kerestek rá, miben lehet feloldani egy holttestet

Miután a kereskedő többszöri kérésre sem kapta vissza a pénzét, adósa úgy gondolta, meg kell őt ölni. Az ötletét meg is osztotta két barátjával, akik vállalták is, hogy segítenek, egyikük el is kezdett utánanézni az interneten, hogyan lehet eltüntetni, illetve milyen anyagban lehet feloldani egy holttestet, és annak is, hogyan kell fojtózsinórt készíteni és azzal megfojtani valakit.

Ehhez az autókereskedőnek tízmillióval tartozó férfi nátrium-hidroxidot vásárolt, másik barátja pedig a holttest elrejtésére szolgáló gödör kiásásában segített. Később együtt vettek meg az emberöléshez szükséges drótkötelet is, majd 2019. május 6-án kora délután az adós előbb munka- és pénzkereseti lehetőség ürügyén Szentendre külterületére csalta az autókereskedőt.

A bíróságot is sokkolta a közöny

Később felvették az adós barátját, aki beült a hátsó ülésre, és a Szentendrére vezető út alatt megfojtotta az autókereskedőt. A holttestet egy korábban már kiásott gödörbe temették, a férfi értékeit – órát, nyakláncot és készpénzt – elvették és egymás között szétosztották.

Mivel az autókereskedő jó ismerősi-üzleti kapcsolatban volt a két férfival, fel sem merült benne, hogy életére törhetnek, felkészületlenül érte a támadás. A bíróság az ítélet indoklásában azt írta, a három férfi hidegvérrel, teljes érzelmi és erkölcsi közönnyel szervezte meg az emberölést, a gyilkos pedig kivégezte a férfit.

A bíróság az ítélethirdetéskor külön hangsúlyozta, hogy dermesztően és sokkolóan hatott az eljárás résztvevőire a vádlottak közönyös hozzáállása, a szakértők megállapítása szerint gyakorlatilag jópofa csínytevésént kezelték a történteket, tervezték meg és vitték véghez az emberölést, majd élték tovább az életüket, mintha mi sem történt volna.

Az autókereskedőt megfojtó férfit emberölésért életfogytig tartó szabadságvesztésre, az autókereskedőnek 10 millióval tartozó, a gyilkosságot kitaláló férfit felbujtóként elkövetett emberölésért 19 év szabadságvesztésre, az árkot kiásó férfit pedig 11 év szabadságvesztésre és 500 000 forint pénzbüntetésre ítélte. Mindhárman fegyházbüntetést kaptak.

Az ítélet elleni fellebbezések miatt az eljárás másodfokon a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!