Az átlag magyar naponta öt órát tévézik, két és fél órát rádiózik

2023. január 31. – 19:00

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar háztartások médiaköltése átlagosan havi 18 140 forint – derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kutatásából. Decemberben ezer embert kérdeztek a médiafogyasztási szokásaikról, és a médiaköltésekre is kitértek.

A kutatás szerint „az online médiatérben megvalósuló költések az összes kiadáson belül 60 százalékos súlyt képviselnek. Ha csak az eseti, közvetlenül a médiaszolgáltatókhoz kerülő költéseket vesszük alapul, akkor ez az arány még magasabb, 75 százalék. A médiaköltéseken belül a legnagyobb tételt a technológiai transzferdíjak jelentik (az internet-, illetve a tévé-előfizetés), amelyeket viszont a műsorelosztó hálózatoknak fizetnek a fogyasztók. Az összes média jellegű költés 51 százalékát ezek a transzferdíjak teszik ki.”

Emellett a háztartások 40 százaléka fizet elő rendszeresen valamelyik nagyobb streamingszolgáltatónál, az erre fordított kiadások összege a teljes médiakiadások 12 százalékát teszik ki. Pont ennyi a nyomtatott sajtó költsége is. Ha ehhez hozzáadjauk az online híroldalak szöveges tartalmaira elköltött pénzt, akkor már összesen a médiakiadások 18 százalékát jelentik. A háztartások 60 százaléka fizet elő nyomtatott újságra vagy vásárol bizonyos gyakorisággal nyomtatott sajtóterméket, míg online híroldalaknál 32 százalék fizet elő vagy fizet cikkért: 13 százalék rendszeresen, 19 százalék pedig alkalmanként.

A megkérdezettek 38 százaléka sokallja a médiaköltségeit, 55 százalék szerint az mindent egybevetve reális. Hét százalék azt mondta, hogy nem is számottevő. Ugyanennyien tervezik, hogy még többet fizessenek médiatartalmakért, 28 százalék pedig elképzelhetőnek látja, hogy visszavesz belőle.

Egy átlagfogyasztó napi 11 órán át fogyaszt valamilyen médiatartalmat. Naponta

  • 295 percet (majdnem 5 órát) tévézik;
  • 204 percet (3 óra 20 perc) internetezik;
  • 152 percet (két és fél órát) rádiózik;
  • 17 percet olvas nyomtatott sajtót.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!