Első fokon pénzbüntetésre ítélték Varju Lászlót az MTVA-ban történt lökdösődés miatt

2023. január 30. – 13:14

Másolás

Vágólapra másolva

Első fokon pénzbüntetésre ítélte a bíróság Varju Lászlót az MTVA-székházban történt lökdösődés és választási csalás miatt. A politikust garázdasággal, testi sértéssel és választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekménnyel is vádolták. A két előbbi vád az MTVA-székházban történt 2018-as eseményekkel kapcsolatos.

A hétfői tárgyaláson a Fővárosi Törvényszéken két vádpontban ítélték el a politikust, nem jogerősen, a testi sértés miatti vádak alól felmentették. A DK közleményében azt írta, hogy

„nincs még egy olyan európai ország, ahol megtörténhetne az, hogy egy, a törvény adta jogával élő országgyűlési képviselőt bántalmaznak egy középületben, majd a végén még őt ítélik el a bíróságon is”.

Hozzátették, hogy szerintük ez a döntés csak Moszkvától Vlagyivosztokig nevezhető hétköznapi döntésnek.

Az ülést a Facebook-oldalán kommentekben gyakorlatilag végigközvetítette Varju László. Itt többek között leírta, hogy az ellenzéki országgyűlési képviselők jogszerűen tartózkodtak az MTVA székházában a „rabszolgatörvény-ellenes” tüntetésekor. „Ezt egy korábbi bírósági ítélet már kimondta” – írta. Hozzátette, hogy „semmilyen bűncselekményt nem követtem el! Sőt áldozata vagyok ennek a pernek”.

Varju László ellen még 2020-ban emelt vádat az ügyészség: három vádpont közül kettő az MTVA székházánál 2018-ban történtekkel kapcsolatos. A garázdaság gyanúja azért merült fel vele szemben, mert 2018 decemberében több országgyűlési képviselő bement az MTVA székházába, ahol öt pontból álló követelést akartak a köztelevízió adásában beolvastatni. Az ügyészség korábbi közleménye szerint Varju nekirontott a biztonsági szolgálat sorfalának, és dulakodás közben megszorította az egyik biztonsági őr vádliját.

Az ítélet másik pontja szerint – amiért szintén elítélték Varjut – a képviselő a 2018. évi országgyűlési választás előtt az egyik politikai párt egyéni választókerületi országgyűlési képviselőjelöltjeként találkozott egy független jelöltként induló férfival, akit a jelöltségtől a visszalépés irányába próbált terelni. A független jelölt a beszélgetés alatt kitartott amellett, hogy a választásokon indulni kíván, ezért a vádlott felajánlotta neki a kampányra addig fordított költségeinek kifizetését.

A választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény bűntettében, valamint garázdaság vétségében bűnösnek kimondott politikust 900 000 forint pénzbüntetésre ítélte a Fővárosi Törvényszék.

A testi sértés miatt emelt vád alól felmentették. Itt azért emeltek vádat, mert Varju László az MTVA-székház első emeletén be akart menni arra a folyosóra, ahonnan a vezérlőhelyiségek és a hírszerkesztőség ajtajai nyílnak, és többszöri felszólításra sem távozott onnan. Erőszakos ellenállása miatt végül testi kényszert alkalmaztak vele szemben. A politikus továbbra is ellenszegült, a földre feküdt, elkapta és kihúzta egy biztonsági őr lábát, aki emiatt a földre esett, és nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!