Ferencváros visszamenőleges rezsitámogatást szavazott meg, a Fidesz kivonult a testületi ülésről

2023. január 27. – 15:45

Ferencváros visszamenőleges rezsitámogatást szavazott meg, a Fidesz kivonult a testületi ülésről
A ferencvárosi önkormányzat képviselő-testületi ülése 2023. január 26-án – Fotó: Ferencváros / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Ferencváros csütörtökön hozott egy rendeletet arról, hogy az „önkormányzati szociális bérlakásokban élő embereknek ne kelljen piaci árat fizetniük” a rezsiért, magyarán az önkormányzat kifizeti a különbözetet a lakossági ár és a kiszámlázott piaci ár között. Ez körülbelül 70 millió forintjába kerül Ferencvárosnak. A fideszes képviselők kivonultak az ülésről, és „léhasággal” vádolták Baranyi Krisztina polgármestert, aki miatt a kerület elesett a kormány által kínált 300-400 millió forintos támogatástól. Baranyi viszont azt vetette a fideszesek szemére, hogy a rezsivédelem nem érvényes a ferencvárosi szociális bérlakásokban lakókra, és azt a kormány helyett az önkormányzatnak kell kifizetnie.

A IX. kerületben 348 család él olyan ingatlanban, aminek az önkormányzati vagyonkezelő cég a tulajdonosa. Mivel emiatt céges fogyasztónak számítanak, a lakások energiahasználatát hónapokig a magasabb, piaci áron számlázták ki nekik. Aztán Németh Szilárd rezsibiztosék bejelentették, hogy „a kormány biztosítja az önkormányzati és állami tulajdonú, nem társasháznak számító bérleményben élők teljes rezsicsökkentését is”. A rendeletből viszont kimaradt, hogy a pénzt visszamenőlegesen is visszakapják az érintett lakók.

Ezt akarják kompenzálni Ferencvárosban a frissen megszavazott javaslattal – amit egyébként maga a polgármester terjesztett elő, és amit Baranyi Krisztina egyébként úgy osztott meg a Facebookon, hogy „ezt a helyi Fidesz nem támogatta, inkább kivonultak”. A Fidesz képviselői egyébként valóban kivonultak a szavazás előtt, de azt egy jó félórás vita is megelőzte.

A fideszesek ugyanis azzal érveltek: ők nem leszavazni akarják az ötletet, hanem „tiltakozni az ellen”, hogy Baranyi szerintük nem vett részt a rezsitámogatásról szóló egyeztetéseken, a kormánynak pedig nem küldte el a kért kerületi adatokat.

A kormánytól ugyanis több, tízezer lakosnál nagyobb település kap rendkívüli támogatást az elszállt energiaárak miatt. A pénzt az alapvető közszolgáltatások fenntartására adja a kormány az ukrajnai háború és a brüsszeli szankciók miatt kialakult gazdasági helyzetben. Ebből viszont több fővárosi kerület is kimaradt, köztük Ferencváros is. Erről Baranyi korábban úgy nyilatkozott a Telexnek, szerinte neki lehetősége sem volt tárgyalni Láng Zsolt kormánybiztossal az esetleges rezsitámogatásról, mert a kormány egyetlen tagja sem kezdeményezett ilyen egyeztetést.

Állítása szerint Láng egy októberben elküldött, „öblös brüsszelezéssel kezdődő levélben (»elhibázott szankciók«)” részletes információkat kért az önkormányzat energiafogyasztásáról és a fogyasztás csökkentésének terveiről. Állami rezsitámogatásról és egyeztetésről azonban egy szó sem volt ebben a levélben a ferencvárosi polgármester szerint. Erre pedig ő nem is válaszolt.

A fideszes Mezey István szerint viszont Baranyi „saját léhasága és politikai pozicionálása miatt esik el Ferencváros 300-400 millió forinttól”. Minderről pedig állítása szerint csak egy zárt ülésen beszélhettek az önkormányzaton belül, mert Baranyi úgy akarta. Ezzel szemben most Baranyi ezt a saját javaslatát a nyilvános testületi ülés elé vitte, amit mindenki élőben nézhet a Facebookon, „ez a kettős mérce” a kormánypárti képviselők szerint.

A Fidesz szerint Baranyi az egészből politikai kérdést csinált, ezért sem szavazták meg a javaslatot. Baranyi ezt úgy summázta, hogy ezzel a fideszes képviselők „magasról tesznek azokra, akik a szociális bérlakásokban élnek”, és ezek szerint a rezsivédelem nem érvényes a ferencvárosi szociális bérlakásokban lakókra, azt az önkormányzatnak kell kifizetnie helyettük. Állítása szerint ő november óta zárt ajtók mögött tárgyal a rezsikérdésről, de nem ment vele semmire, ezért vitte az ügyet most a nyilvános testületi ülésre.

A két oldal vitáját itt lehet megnézni, körülbelül 1 óra 12 perctől.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!