Közel kétmilliós pótdíjat is beszedett tavaly a BKK

2023. január 25. – 16:49

Másolás

Vágólapra másolva


A tavalyi év eseménydúsan telt a Budapesti Közlekedési Központnál is, a technikai fejlesztések mellett a központ felszámolt egy budapesti hamisjegy-gyárat, és sikerült behajtaniuk egy több mint kétmillió forintos pótdíjtartozást is – olvasható a BKK közleményében.

Kezdjük az újdonságokkal: 2022-ben több technikai újítás is történt a BKK pótdíjazási folyamatában. Ma már minden BKK-ellenőr rendelkezik egy olyan készülékkel, ami nemcsak ellenőrzi a jegyek, bérletek érvényességét, hanem pótdíjazás esetén egy applikáció segítségével továbbítja az utas adatait a központ zárt, követeléskezelő rendszerébe. Ha a rendszerbe bekerül az utas emailcíme, akkor figyelmeztető leveleket is kap arról, hogy elmaradt tartozása van, aminek díja a késedelem miatt csak tovább növekszik. A rendszertől kapott levél egy linket is tartalmaz, amire rákattintva, a tartozást online, bankkártyával is tudják rendezni a megbüntetett utasok.

A bankkártyás fizetés és hatékonyabb pótdíjazás mellett a BKK 2022 decembere óta mozgó biztonsági őröket is alkalmaz, akik „BKK Biztonsági Szolgálat” feliratú neonsárga mellényben járőröznek jellemzően a legforgalmasabb vonalakon.

Jöjjenek a kevésbé pozitív hírek: a központ közleményében az áll, hogy 2022-ben a BKK ellenőrei és a HÉV-jegyellenőrök összesen 217 ezer pótdíjazási eljárást indítottak el, illetve 302 olyan jegyet és bérletet foglaltak le, amelyek a helyszíni vizsgálatok során hamisnak tűntek. A tavalyi év legnagyobb egyösszegű tartozását (amely magában foglalta a peres és végrehajtási eljárások költségeit is) egy 40-es éveiben járó budapesti hölgynek kellett kifizetnie,

akinek 39 pótdíjazási ügyben összesen 1 774 000 forint tartozása volt.

A tavalyi év egy másik jelentős eseménye, hogy a központnak a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal együttműködve sikerült elkapnia és letartóztatnia egy budapesti férfit, aki a lakásában hamisbérlet-gyárat működtetett. A férfi a BKK automatáiból lopott biztonsági papírra nyomtatta a hamis bérleteket megrendelők számára.



Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!