Balatonalmádi polgármesterének cége százmilliókat nyert az Európa Kulturális Fővárosa sorozat forrásaiból

2023. január 25. – 09:51

Másolás

Vágólapra másolva

Múlt hétvégén indult el a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat, aminek forrásaiból a Fabó Péter tulajdonában álló Berill Reklámstúdió Kft. két közbeszerzési pályázaton is nyert el pénzt. A társaság, írja a 24.hu, egy másik céggel konzorciumban nyert először 114 millió, majd 581 millió forint közpénzt, és ezért rendezvénytechnikai eszközök és szolgáltatások biztosítását végezték el.

A helyzet azért pikáns, írja a lap, mert az állami és önkormányzati forrásból megvalósuló programot a Veszprém-Balaton 2023 Zrt.-nek kell lebonyolítani, márpedig ennek tulajdonosai között megtalálható Balatonalmádi önkormányzata is – 11 százalékos tulajdonrésszel. A társaság közbeszerzési tendereken választotta ki a kulturális főváros rendezvénysorozatának szolgáltatóit.

Vagyis Fabó nemcsak polgármestere a városnak, amely tulajdonos a Veszprém-Balaton 2023 Zrt.-ben, hanem tulajdonosa annak a cégnek is, ami kétszer is befutó volt a társaság közbeszerzésein.

A politikusról a lap azt írja, hogy 2019 óta önkormányzati képviselő a Fidesznél, és 2022 júniusában nyerte meg az időközi polgármester-választást Balatonalmádiban. Cége először 2022. áprilisban nyert a tenderen, ekkor még nem volt polgármester. A második, 581 millió forintos pályázat idején azonban már polgármester volt, cégében azonban akkor már nem volt ügyvezető, mindössze tulajdonos, előbbit átadta a 23 éves lányának.

A Navracsics Tiborral (aki a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programért felelős kormánybiztos) jó kapcsolatot ápoló Fabó a pályázat előtt egy fotót tett közzé a Facebook-oldalán, amin azt írta, hogy beszélt Navracsiccsal, akinek beszélt „a városunk helyzetéről, céljairól, terveiről. A Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa Balatonalmádi programjairól. Fontos volt, hogy Navracsics Tibor lássa, komoly terveink, megvalósítható elképzeléseink vannak. Úgy láttam, hogy számára pedig fontos, hogy képben legyen, tudjon rólunk.”

A lapnak Fabó Péter a pályázatokról azt mondta, szerinte azok nem összeférhetetlenek. „19-20 éve csinálok rendezvényeket, a cégem nem fantomcég, azt átadtam a családomnak. Nem voltam döntési pozícióban egyik oldalról sem. Azt hiszem, ez volt a negyedik pályázat, amit megnyertem életemben. Azt is el tudom mondani, hogy Veszprém környékén nekünk van ehhez a legtöbb eszközünk” – mondta. Arra, hogy van-e rálátása a társaság által kiírt közbeszerzésekre, azt felelte, hogy nincs. Azt is mondta, a közbeszerzésekkel amúgy nem is ő, hanem a családja foglalkozik.

Navracsics Tibornál is érdeklődtek. Erre válaszul a minisztérium sajtóosztálya más mellett azt írta nekik: Fabó Péter személyével kapcsolatban nem áll fenn összeférhetetlenség, hiszen nem vett részt semmilyen, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. által kiírt közbeszerzési eljárás előkészítésében, és nem volt olyan feladata, amely a közbeszerzési eljárások előkészítését, eredményét bármilyen módon befolyásolta volna.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!