Hamis adásvételikkel csökkentette adóját egy használt autókkal kereskedő cég

2023. január 24. – 11:23

Másolás

Vágólapra másolva

A NAV-nak a cég bevallott nyeresége lett gyanús. A külföldről behozott használt autókkal kereskedő kft.-nél végül hamisított adásvételi szerződéseket találtak – írja az MTI.

A NAV közleményében azt írta, hogy egy külföldről behozott használt autókkal kereskedő céget vizsgáltak, ahol első ránézésre mindent rendben is találtak. Számlákat állítottak ki, bevallásaikat benyújtották, és az adót is befizették.

Azonban az alacsony nyereség és az ellenőrzésre bemutatott, külföldi magánszemélyekkel kötött adásvételi szerződések gyanúsak lettek az ellenőröknek.

Mivel gyanús lett, hogy az adásvételi szerződéseket hamisíthatták, a NAV az illetékes EU-tagállamokban működő adóhatóságok segítségét kérte. A nemzetközi együttműködés igazolta a feltételezést: a kft. külföldi magánszemélyek adatait felhasználva adásvételi szerződéseket hamisított. Ezzel a cég azt akarta igazolni, hogy az autókat nem autókereskedőktől, hanem közvetlenül a magánszemélyektől vásárolta, ezzel akarták csökkenteni az adófizetési kötelezettségük. A be nem fizetett adó biztosítására a NAV 30 millió forint értékben foglalt le autókat a cégnél.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!