115 millió forintnyi fiktív számlát szerzett be versenyautók alkatrészeiről, hogy áfát csaljon

2023. január 23. – 09:11

Másolás

Vágólapra másolva

Jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Kaposvári Járási Ügyészség azzal a budapesti férfival szemben, aki öt társa bevonásával számlázási láncolatot hozott létre azért, hogy adófizetési kötelezettségét elkerülje, írja az Ügyészség.hu.

A férfi egy jól működő, autóversenyzéssel összefüggő reklámügynöki tevékenységet ellátó gazdasági társaságnak volt az ügyvezetője: a cég 2019 első félévében közel 120 millió forint árbevételt ért el, ami után 25 millió forint áfát kellett volna befizetnie. Azért, hogy ezt elkerüljék vagy mérsékeljék, a férfi számlázási láncolatot hozott létre, és fiktív költségszámlákat fogadott be több mint 115 millió forint értékben. A költségszámlák a cég tulajdonában álló versenyautók javításához szükséges alkatrészekről szóltak. Ezekkel a fiktív számlákkal gyakorlatilag teljesen eltüntette a gazdasági társaság meglévő áfafizetési kötelezettségét.

A cégnek beszámlázó gazdasági társaságok ügyvezetői közül egy férfi működött közre aktívan a költségvetési csalás elkövetésében, míg a további – közokirat-hamisítás bűntettével megvádolt – négy társuk strómanként vezette a számlázási láncolatba bevont társaságokat, amelyek tényleges gazdasági tevékenységet nem folytattak. Ezt igazolta többek között az is, hogy az egyik cégnek olyan leromlott állapotú házban volt a székhelye, ahol semmi nem utalt arra, hogy százmillió forintos nagyságrendben lehetne beszerezni versenyautó alkatrészeket.

Az ügyészség a vádiratban a haszonhúzó céget vezető férfival szemben végrehajtandó, míg bűnsegédként közreműködő társával szemben felfüggesztett börtönbüntetésre tett indítványt. Az ügyben érintett további négy vádlott számára az ügyészség közérdekű munkát kért büntetésként.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!