16 millió szál cigarettát gyártottak le egy illegális debreceni üzemben, mielőtt a NAV lecsapott rá

2023. január 21. – 12:30

16 millió szál cigarettát gyártottak le egy illegális debreceni üzemben, mielőtt a NAV lecsapott rá
A leleplezett cigarettagyár – Fotó: NAV

Másolás

Vágólapra másolva

Illegális cigarettagyárra csaptak le Debrecenben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai. Az elmúlt évek legmodernebb cigarettagyártó gépsorát és 16 millió szál, illegálisan gyártott cigarettát foglalt le az akcióban részt vevő több mint 100 pénzügyőr – derül ki a NAV közleményéből.

A raktárnak álcázott dohányüzemet néhány hónapnyi nyomozás és felderítés után záratta be a hivatal. Az üzemben több millió cigaretta készült el, amelyek már csak a csomagolásra vártak.

A feketepiacig viszont már nem jutottak el, a NAV lefoglalta az árut, amelynek értéke megközelíti az egymilliárd forintot.

A nyomozók öt ukrán állampolgárt, négy férfit és egy nőt vettek őrizetbe és gyanúsítottként hallgatták ki őket.

Mint írják „egy mai, modern cigarettagyár legprofesszionálisabban felszerelt hasonmását” üzemeltették Debrecen külterületén található régi, elhagyatott raktárépületben, ahol kívülről szinte észrevehetetlenül működhettek éjjel-nappal a gépsorok. Profin kiépített elektromos hálózat, rejtett levegőztető, fény- és hangszigetelés, illetve egy külön helyiségben működő, egyedi kivitelezésű aggregátor biztosította a csendes, feltűnés nélküli gyártást. A mesterien kialakított szigetelés még a telefonokat is leárnyékolta.

A lefoglalt cigaretta egy része – Fotó: NAV
A lefoglalt cigaretta egy része – Fotó: NAV

A zsákutcában lévő nagyüzem kamerái is a zavartalan működést segíthették. A napi szinten használható, jól felszerelt és modern szabadidős helyiségek pedig az életvitelszerű bentlakásra is alkalmassá tették az üzemet.

A gépsorok az előzetes becslések szerint is több milliárd forintot érnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!