Videón aláztak egy ápoltat a szociális otthonban, ahol a rendőrség bántalmazás miatt is nyomoz

2023. január 20. – 12:09

Másolás

Vágólapra másolva

Több olyan videó is eljutott az Átlátszó.hu-hoz, amin az látható, hogy a nagymágocsi szociális otthonban egy gondozó egy ápoltat aláz meg. A lap információja szerint egy másik ott dolgozó szexuálisan is zaklathatta az intézet lakóit. A rendőrség több ügyben is nyomoz.

Pofozgatja az ápoltat, labdával fejbe dobja és lökdösi – többek közt ezek is láthatóak azokon a videókon, amik a Csongrád-Csanád megyei Nagymágocson található szociális otthonban készültek. Az Átlátszóhoz eljuttatott videókon az is látható, ahogy egy gondozó egy zavart állapotban lévő ápoltnak azt mondja, hogy „adjál neki egy puszit. Puszild meg a fost”, miközben pedig egy párnahuzatszerű ruhát tart elé.

A felvételek között akad olyan is, amiről korábban a 444.hu-n a TASZ is beszámolt, és szintén az otthonban készültek. A probléma vélhetően nem oldódott meg, mert az akkori bántalmazáson túl újabb atrocitásról szóló videó is készült. Az intézményben a lap egyik forrása szerint egy gondozó mindemellett szexuálisan zaklathatta a pszichiátriai betegeket, férfiakat és nőket egyaránt.

A videók és az információk alapján az Átlátszómegkereste a szociális otthont. Azt szerették volna megtudni, hogy tudnak-e az idézett esetről, milyen lépéseket tettek, zajlik-e belső vizsgálat, és tesznek-e bármit a hasonló esetek előfordulása ellen. Az otthon helyett végül a fenntartótól, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságtól kaptak választ:

Az intézmény tud az esetekről, annak vezetője pedig – a munkáltatói intézkedésekkel párhuzamosan – feljelentéseket tett.

A rendőrség, amely mindkét esetben nyomozást rendelt el, azt közölte, hogy „a Szentesi Rendőrkapitányságon 2021 decemberében indult eljárás emberi méltóságot sértő szeméremsértés vétség gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen. Az ügy jelenleg is folyamatban van”. Az egyik, az otthonban készült videóról azt írták, hogy amiatt a megyei rendőr-főkapitányságon „egy személy ellen közfeladatot ellátó személy eljárásában elkövetett bántalmazás bűntette miatt van folyamatban eljárás”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!