Illegális idősotthont üzemeltetett egy kaposvári nő

2023. január 19. – 08:41

Másolás

Vágólapra másolva

Vádat emeltek egy kaposvári nő ellen, aki hosszabb ideje, hatósági engedély nélkül üzemeltetett egy idősotthont Kaposváron – derül ki a Somogy Vármegyei Főügyészség közleményéből.

A vád szerint a nő az általa hatósági engedély nélkül működtetett idősotthonban számos, súlyos következménnyel járó foglalkozási szabályszegést követett el, míg a fia akadályozta a járványügyi intézkedések végrehajtását.

A két családi házból álló épületegyüttesben a vádlott nagyságrendileg 30-40 fő idős, több esetben ágyhoz kötött embert látott el, akiknek a gondozása során azonban számos foglalkozási szabályt szándékosan megszegett.

A mozgásképtelen időseknek például nem biztosított megfelelő betegágyat, akik emiatt visszatérően leestek a nekik biztosított egyszerű, ágyrács nélküli heverőkről. Nem gondoskodott az egyik cukorbeteg sértett diabéteszes étrenddel való ellátásáról sem, ami az idős asszony súlyos rosszullétéhez vezetett. Számos gondozott egészségét pedig azzal tette ki közvetlen veszélynek, hogy a sorozatosan visszatérő rühességnek csak a tüneti kezelését látta el.

Forrás: Somogy Vármegyei Főügyészség
Forrás: Somogy Vármegyei Főügyészség

A koronavírus-járvány harmadik hulláma 2021 márciusában végül az illegálisan működő idősotthont is elérte. Annak ellenére, hogy az egyik gondozott igazoltan megfertőződött, a nő semmilyen érdemi intézkedést nem tett annak érdekében, hogy a gondozottakat, illetve az ott dolgozó ápolókat megóvja a megbetegedés közvetlen veszélyétől.

Forrás: Somogy Vármegyei Főügyészség
Forrás: Somogy Vármegyei Főügyészség
Forrás: Somogy Vármegyei Főügyészség
Forrás: Somogy Vármegyei Főügyészség

Az idősotthont végül a hatóságok egy közérdekű bejelentés alapján járványügyi zárlat keretében ürítették ki, és a gondozottakat állami fenntartású otthonokban helyezték el. A gondozottak elszállítását a nő fia agresszív, fenyegető viselkedésével rövid ideig akadályozta, ezért neki járványügyi védekezés akadályozásának bűntette miatt kell felelnie – írja az ügyészség.

A nő ellen többrendbeli, foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés bűntette miatt emelt vádat a Kaposvári Járási Ügyészség. Az ügyészség végrehajtandó szabadságvesztés, végleges hatályú foglalkozástól eltiltás és közügyektől eltiltás kiszabására tett indítványt, míg fiával szemben pénzbüntetés kiszabását indítványozta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!