Egy uniós felmérés szerint a magyarok nem ellenzik annyira a szankciókat, ahogy azt a konzultáció állítja

2023. január 18. – 17:18

Másolás

Vágólapra másolva

Miközben a nemzeti konzultáció 1,4 millió kitöltője mindenféle szankcióra határozott nemet mondott, és a kormány szerint „a magyarok 97 százaléka elutasítja a súlyos károkat okozó szankciókat”, addig egy friss uniós felmérés szerint a magyarok mégsem ellenzik annyira ezeket, mint ahogy a kormány magának később felmérte.

Az Eurobarometer frissen publikált kutatásában októberben kérdeztek meg több mint ezer magyart személyesen, és az eredmény szerint a megkérdezettek 56 százaléka teljes mértékben vagy valamennyire helyeselte, hogy az unió szankciókat hozott Oroszország ellen.

Eközben a résztvevők 41 százaléka ellenezte azt. A teljes uniós arányoktól azért még így is le vannak maradva a magyarok, mert ott összesen 73 százalék támogatta a szankciókat.

Forrás: Eurobarometer
Forrás: Eurobarometer

A felmérésben arra is rákérdeztek, mennyire elégedettek azzal, ahogy a magyar kormány kezeli az emelkedő megélhetési költségeket, vagyis az egyre drágább életet.

A válaszadók több mint fele, 58 százaléka nem elégedett Orbán Viktorék kezelési intézkedéseivel, 41 százalékuk viszont igen.

Forrás: Eurobarometer
Forrás: Eurobarometer

Miközben egy másik kérdésnél már a magyarok 52 százaléka mondta azt, hogy „némi nehézséggel, de megél a jövedelméből”, 10 százaléka pedig azt, hogy „sok nehézséggel együtt él meg a jelenlegi jövedelméből”.

Mindössze 36 százalék válaszolt úgy, hogy „elég kényelmesen megél”, és 1, azaz egy százalék válaszolt úgy, hogy „nagyon kényelmesen” megél a jelenlegi jövedelméből.

Forrás: Eurobarometer
Forrás: Eurobarometer

Az unióról alkotott véleményekkel is foglalkozott a felmérés. Az eredmény szerint a magyarok 45 százalékában pozitív kép él az unióról, és mindössze 15 százalékában negatív. (40 százalék semlegest válaszolt.)

Az uniós tagságot a magyarok például azért tartják előnyösnek, mert szerintük

  • az EU új munkalehetőségeket nyújt a magyar embereknek,
  • az EU hozzájárul a gazdasági növekedéshez Magyarországon,
  • az EU javítja a magyar emberek életszínvonalát,
  • az EU hozzájárul a béke fenntartásához és a biztonság megerősítéséhez.
Forrás: Eurobarometer
Forrás: Eurobarometer

A magyarok az Európai Parlamentről sincsenek annyira rossz véleménnyel. A megkérdezettek 39 százalékának pozitív a véleménye, 40 százalékának semleges, és mindössze 19 százalékának negatív.

Az is kiderült, ha a következő héten lennének az EP-választások, a magyarok 70 százaléka valószínűnek tartja, hogy elmenne szavazni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!