Az ország egy részén már kéthavi csapadék esett az elmúlt tíz napban, és még nincs vége

2023. január 18. – 09:07

Másolás

Vágólapra másolva

„Ha csak az elmúlt 10 nap csapadéktérképre nézünk, akkor elmondhatjuk, hogy az ország nagyobb részén már lehullott a januári havi átlag, de egy DNY-ÉK sávban már ennek kétszerese is összejött mindössze 10 nap leforgása alatt!”

írja az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a Facebook-oldalán.

Az OMSZ szerint a tegnap Budapesten lehullott 28 mm valószínűleg új napi rekord is lesz.

Forrás: Az OMSZ Facebook-oldala
Forrás: Az OMSZ Facebook-oldala

Az Időkép cikke szerint a legtöbb hó eddig az ország legmagasabb pontján, Kékestetőn esett, itt már 20 centi a hó vastagsága. Szerda reggelre Dobogókő is kifehéredett.

Szerdán napközben szakadozni kezd a felhőzet, az ország nagy részén valószínű néhány órás napsütés, majd késő délutántól újból megvastagszik a felhőzet. Az egybefüggő csapadékzóna északkelet, kelet felé távozik, majd az átmeneti csapadékszünetet követően estétől újra egyre többfelé elered az eső. A déli, délnyugati szél a nap első felében többfelé lesz élénk, néhol erős, majd átmenetileg mérséklődik a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 6–13 fok között valószínű, délkeleten lesz a legenyhébb idő. A zivatarok miatt az ország keleti felében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Az OMSZ előrejelzése szerint csütörtökön jobbára borult időre számíthatunk, kisebb vékonyodások, szakadozások lehetnek a felhőtakaróban. Több helyen várható csapadék, döntően eső, de északnyugat, nyugat felől gyengülő intenzitás mellett havas eső, főként a dunántúli és északi hegyekben hó is eshet. Több helyütt élénk, az Északnyugat-Dunántúlon erős lesz az északi szél. Délután általában 2–9 fok várható, a délkeleti határvidéken lehet enyhébb az idő.

Pénteken többnyire borult idő várható, de nyugaton átmenetileg szakadozottabb lehet a felhőzet. Az ország keleti felén, kétharmadán várható csapadék. Ezen belül nyugat felé haladva havazás, havas eső, a Tiszántúlon döntően eső fordulhat elő. A Nyugat-Dunántúlon kisebb a csapadék esélye. Az északi szél az Északnyugat-Dunántúlon és a Zempléni-hegység környékén megerősödik. A minimum-hőmérséklet általában -3 és +4 fok között alakul, a maximum 1–5 fok között várható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!