Évek óta várják, de nyárig biztos nem kapják vissza a kalocsaiak a Szentháromság teret

2023. január 17. – 09:45

Másolás

Vágólapra másolva

Hosszú évek óta csak nagy kerülő árán juthatnak be a helyiek autóval Kalocsa belvárosába, a főtéren zajló egyházi munkálatok miatt lezárt utak helyett ugyanis nincs alternatíva, a munkálatok azonban egyre csúsznak, írja a Népszava. Az elmúlt egy évben tovább növelte a kalocsai érsekség beruházása miatti feszültséget a városban az, hogy míg az érsekségi munkálatok kormányzati hátszelet élveznek, addig a városnak tett ígéretéből mintha kezdene kihátrálni a kabinet.

2021 novemberében már a fideszes önkormányzat is megelégelte a helyzetet, egyhangú döntéssel határozatot hoztak arról, hogy az egyháznak 2021 végén vissza kell adnia a Szentháromság teret az eredeti rendeltetésének megfelelően, de nem így történt.

Nem sokkal később kormánypárti képviselők szavazatával a parlamentben azt a rendhagyó döntést hozták:

száz évre ingyen az egyházmegye kezelésébe adják a Szentháromság tér nagy részét.

Ráadásul egy tavaly decemberi kormányhatározat szerint a főegyházmegye az eddigi 3 milliárd mellé további 1,6 milliárd forintot kap a kormánytól a feltárásra és rekonstrukcióra.

Font Sándor fideszes térségi parlamenti képviselő tavaly azt ígérte, hogy a tér eddigi gépjármű forgalmának más utakon való átvezetéséhez szükséges tervezési és kivitelezési költségek fedezetéhez „bírja a miniszterelnök úr támogatását”, viszont idén már azt írta a lapnak, hogy ha a város készít tervet, akkor a kormány „majd elemez és dönt az esetleges támogatásról.”

Filvig Géza fideszes polgármester a Népszavának azt mondta, az önkormányzat felkérésére egy kecskeméti tervezőiroda 3 millió forintért készített terveket, de ezeket nem fogadták el.

„Sok a védett épület, egyik nyomvonalat sem lehet megvalósítani kisajátítás nélkül, dózerolást, érdeksérelmet nem szeretnénk, ezért vetettük el”

– mondta a polgármester.

Mindezek után úgy döntöttek, hogy a városháza városüzemeltetési osztálya készít új terveket, és azt szeretnék, ha ezek nyárra elkészülnének. A városvezető ugyanakkor egyetért azzal, hogy a feltárás során napvilágra került leleteket nem célszerű visszatemetni.

A beruházás során a régészeti feltáráskor előkerült egy román kori templom romja, valamint egy tömegsír, amelyben szovjet katonák földi maradványait találták meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!