A Greenpeace szerint döbbenetes indokkal utasította el a bíróság a keresetüket a Fertő tavi beruházásról

2023. január 16. – 16:55

Másolás

Vágólapra másolva

„Döbbenetes indoklással utasította el a bíróság a Greenpeace keresetét a Fertő ügyében” – írja közleményében a Greenpeace. A bíróság azért döntött az elutasítás mellett a Fertő tavi beruházás ügyében, mert „az nem veszélyeztet egy egész fajt vagy annak élőhelyét”.

Jogsérelmet ezzel kapcsolatban megállapítani akkor lehet, ha a módosítással érintett tevékenység a fajokra mint az egyedek összességére, egészre, illetve a területen jelenlévő fajok élőhelyének egészére jelent veszélyt

– írják az ítéletben. Ezzel kapcsolatban a Greenpeace megjegyezte, hogy „a faj az egyedek összessége", ezért hibásnak tartják ezt a megközelítést.

A Kormányhivatal néhány héttel ezelőtt ismét engedélyt adott a Fertő tavi beruházásra, ami azóta a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztériumhoz került. A zöldszervezet hozzátette: beruházást közel 50 százalékkal nagyobb területen engedélyeznék, mint korábban, amely az eddigieknél még nagyobb sebeket ejtene a természeten.

A Greenpeace álláspontja szerint az építkezés folytatása károsíthatja a vízi élővilágot, a kétéltűeket, békákat, azok peterakását, szaporodását is, ezért fordultak még 2021-ben a bírósághoz. A tavaly december 5-én kihirdetett ítéletben azonban elutasították a Greenpeace keresetét. A zöldszervezet jelenleg vizsgálja az ítélet megtámadásának lehetőségét a Kúrián.

A témában született cikkeinket itt, a Magyarországon az utóbbi években zajló, heves reakciókat kiváltó vízparti beruházásokkal kapcsolatos, szakértők által jegyzett véleménycikkeket pedig itt olvashatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!