„Elment a régi szabadságharcos” – Orbán Viktor is elbúcsúzott TGM-től

2023. január 15. – 19:12

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor miniszterelnök is elbúcsúzott a vasárnap hetvennégy évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklóstól. „Isten veled, TGM!” – felirattal posztolt egy képet róla a Facebookon, hozzátéve, hogy „elment a régi szabadságharcos”.

A kormányfő gesztusa azért is figyelemre méltó, mert a filozófus az egyik legkeményebb kritikusa volt; ahogyan azt nekrológunk bevezetőjében is megfogalmaztuk: „írásaiban szellemesen osztott ki mindenkit, de különösen Orbán Viktor rendszerét”.

Már 2002-ben, a két országgyűlési választási forduló között azt írta A helyzet című pamfletjében: „De ha a jobboldal most megint hatalomra jut, nem megy el többé. Önként biztos nem. Ha évtizedekre számíthat, biztos gálánsabb lesz egy kicsit. Némelyekkel. Olykor. Ám egy évtized vagy több Orbánnal ki tudja, mennyi időre szívná ki az életerőt ebből a szerencsétlen országból, amely mindannyiunk hazája, a jobboldalé is, Orbáné is. Nem kívánok nekik semmi rosszat. Csak uralmuk meghosszabbítása volna, azt hiszem, fatális, bár semminő illúziót nem táplálok az erőtlen, ötlettelen, bátortalan ellenzék iránt sem.”

Néhány héttel a halála előtt TGM a Hvg360-nak adott interjút, és ebben is rendesen kiosztotta a kormánypártok politikáját. „Orbán Viktor nem számít sokat ebben a pillanatban. Amit csinál, az infantilis hazudozás, gyengeség, hatalom nélküli trükközés” – mondta.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!