A forró vízben fürdetett csecsemő halála egyedi eset, de vannak rendszerszintű problémák is

Legfontosabb

2023. január 15. – 19:40

A forró vízben fürdetett csecsemő halála egyedi eset, de vannak rendszerszintű problémák is
Illusztráció: Lerch Julcsi / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Múlt héten, az új év első napjaiban derült ki, hogy egy 10 hónapos csecsemő meghalt, miután nevelőszülei túl forró vízben fürdették meg. Az RTL megkereste a vér szerinti édesanyát, aki elmondta, hogy hiába dolgoznak, nem tudnak lakást venni, így a kisfiút már születése után kiemelték a hétgyerekes családból. A gyerek a család rokonaihoz került, a tragédia ott, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ináncson történt.

A rendőrség gondatlanságból elkövetett emberölés miatt nyomoz, a nevelőapát gyanúsítottként hallgatták ki. Bár egyedi esetről van szó, de nem ez volt az egyetlen, amelyben nevelőszülők gondjaira bízott gyerekekkel történt tragédia. Novemberben írtunk róla, hogy jogerősen lezárult annak a 49 éves nőnek a büntetőügye, aki hivatásos nevelőszülőként hét gondjaira bízott óvodás- és kisiskolás korú gyereket bántalmazott.

Sokan azt gondolják, a nevelőszülőknél nem fordulhat elő ilyesmi, hiszen éppen azért kerülnek hozzájuk a gyerekek, hogy megkapják a megfelelő törődést, amit a vér szerinti családjuk nem adott meg nekik. A Hintalovon Alapítvány gyermekjogvédőjével, a pszichológusként és kriminológusként is dolgozó Vaskuti Gergellyel beszéltük át a konkrét eseten túlmutató tanulságokat.

2021-ben 306 három év alatti gyerek élt gyermekotthonban

Egy gyereket több dolog miatt lehet kiemelni a családjából, például abban az esetben, ha bántalmazzák vagy elhanyagolják. Viszont fontos kitétel, hogy pusztán anyagi okok miatt nem lehet ezt megtenni. Ha a kiemelés mellett döntenek a hatóságok, a legfontosabb szempont mindig az, hogy mi a kiskorú legfőbb érdeke, magyarázta Vaskuti Gergely.

A gyermekjóléti alapellátás részeként a gyerek kerülhet helyettes szülőhöz, aki a vér szerinti szülő kérésére meghatározott ideig gondoskodik róla. Vagy történhet családba fogadás is, ami azt jelenti, hogy a szülő megjelölhet valakit, aki átmenetileg nevelheti a gyerekét. A szülők és a családba fogadó személy közös kérelmére a gyámhatóság hozzájárulhat ahhoz, hogy a gyermeket a továbbiakban a családba fogadó személy nevelje. A gyámhatóság a családba fogadáshoz akkor járul hozzá, ha a családba fogadó szülő személyisége és körülményei alkalmassá teszik őt a gyermekgondozásra.

Ha a gyereket kiemelik a családból, akkor vagy gyermekotthonba, vagy hivatásos nevelőszülőkhöz kerül. Ehhez hozzá kell tenni valamit: a gyermekvédelmi intézkedéseknek mindig az a céljuk, hogy megelőzzék a gyerekek családból való kiemelését. Ha ez mégis szükségszerű, akkor is az a cél, hogy a gyerek idővel visszakerülhessen a családjába.

A 12 éves kor alatti gyerekeket fő szabály szerint nevelőszülőknél kell elhelyezni. Viszont a 2021-es statisztikák szerint ez nem mindig így történik: összesen 2420 három év alatti gyereket emeltek ki a családból,

közülük 306-an éltek gyermekotthonban. Körülbelül 23 ezer gyerek él szakellátásban, 60 százalékuk nevelőszülőknél.

A pszichológus szerint az is megkülönbözteti a hivatásos nevelőszülőket a többi befogadó szülőtől, hogy ők szakemberek, az adott nevelőszülői hálózatot fenntartó állami vagy egyházi, vagy civil szervezet alkalmazottai, akiket a rájuk bízott gyerekek gondozásáért, neveléséért fizetnek. Míg a helyettes szülőség vagy a családba fogadás kevésbé professzionális intézmény.

A 10 hónapos csecsemő tragédiájánál nem lehet pontosan tudni, hogy a rokonok hivatásos nevelőszülők voltak, vagy csak a szülők őket jelölték ki a gyerekük átmeneti gondozására. Természetesen bármelyik is a valóság, a felelősségre vonás ugyanúgy megtörténik. A különbség inkább az, hogy nagyobb a kontroll a hivatásos nevelőszülőkön, éppen ezért sokakat meglephet, ha olyan ember okoz tragédiát, akinek a szakmája a hozzá került gyerekek nevelése.

Ki lehet nevelőszülő?

Ezen a ponton érdemes tisztázni, hogy egyáltalán ki lehet nevelőszülő. Vaskuti Gergely lapunknak azt mondta: a nevelőszülővé váláshoz szükség van egy személyiségvizsgálatra, egy 500 órás képzés elvégzésére és a megfelelő fizikai körülményekre. A nevelőszülők képzésének feltétele, hogy a jelentkezőnek legyen alapfokú iskolai végzettsége. A képzés körülbelül fele elméleti, a másik része gyakorlati, a cél megtanítani a jelentkezőket a jövőbeli befogadott gyerek nevelésére, gondozására.

„Ha az a kérdés, hogy egy gyereket gondozó felnőttnek tudnia kell-e, hogy hány fokos vízben kell megfürdetni egy csecsemőt, a válasz igen, tudnia kell”

– mondta Vaskuti. Szerinte ez a tudás olyan alapvető, mint hogy a bölcsődei dajkák nem adnak alkoholos italt a gyerekeknek. A pszichológus szerint az sem lényegtelen, hogy miért akar valaki nevelőszülő lenni, ebben is nagyon eltérnek a motivációk: van, aki azért, mert már kirepültek a gyerekei, más azért, mert nem lehetett saját gyereke, vagy lehet teljesen más is az indok. Tehát nem mindenki pusztán azért szeretne nevelőszülő lenni, hogy a gyerekeken segíthessen. Ez azért lehet probléma, mert ahogy már említettük, a gyerekek legfőbb érdeke az, hogy visszakerülhessenek a családjukba. Azaz a nevelőszülőknek is ezt a célt kell elősegíteniük.

Fontos kérdés, hogy ki, és milyen formában ellenőrzi a nevelőszülők munkáját. Amikor kiemelik a gyereket a családból, kijelölnek neki egy gyermekvédelmi gyámot, akinek több feladata van: ellátja a gyerek törvényes képviseletét és vagyonkezelését, míg a mindennapi nevelés-gondoskodás a nevelőszülő feladata. A nevelőszülők munkáját sokan segítik és felügyelik, például gyerekjogi képviselők, nevelőszülői tanácsadók, a nevelőszülői hálózat fenntartói. És mellettük ugyanúgy ott van a védőnő, a gyermekorvos, mint a vér szerinti szülőknél.

Örökké tartó munka

Vaskuti Gergely szerint ezekről azért nem szabad megfeledkezni, mert sokan úgy gondolják, hogy a nevelőszülő minden helyzetre fel van készülve, „mivel a szülőség a szakmája”. De nekik is ugyanúgy kell a segítség. „A gyermekvédelmi szakma egy iszonyatosan nehéz, nagy felelősséggel és teherrel járó szakma. Nem lehet mindenre felkészülni, örökké tartó munka, a nevelőszülő karácsonykor is ott van, szilveszterkor is ott van, a nehézségei, felelősségei ellenére egy nagyon alulbecsült szakma, mind társadalmilag, mind anyagilag.”

Vaskuti Gergely szerint rombolja a szakma presztízsét, hogy a közbeszédben csak akkor kerül szóba a gyermekvédelem, ha szörnyűség történik, mint például a 10 hónapos csecsemő halála. És az sem segít, hogy kevés a kézzelfogható adat, amivel rá lehetne világítani a probléma nagyságára.

„A statisztikákkal mindig az a baj, hogy ugyanúgy, ahogy a biológiai családjuknál élő gyerekeknél is nagyon magas a látencia, úgy a nevelőszülőknél élőknél is”, magyarázta az okokat a szakértő. A látencia azt jelenti, hogy a tényleges bűncselekmények közül mennyi marad „rejtve”, azaz mennyiről nem szereznek tudomást a hatóságok. Magyarországon 225 ezer bűncselekmény történik egy évben, vagyis ennyi jut a hatóságok tudomására, de az összbűnözés ennek a kétszerese lehet. A kriminológus azt is mondta: minél súlyosabb egy bűncselekmény, annál kisebb a látenciája, vagyis annál valószínűbb, hogy a hatóság tudomására jut.

Ez alól kivétel a gyerekek sérelmére elkövetett bűncselekmények. Ott 10-15-szörös a látencia, ennek egyik oka, hogy az áldozatok félnek segítséget kérni.

Rendszerszintű problémák vannak

Kíváncsiak voltunk, hogy hasonló tragédiák után lehet-e az egyénen túl rendszerszintű felelősségről is beszélni. Vaskuti Gergely szerint egyértelmű, hogy vannak rendszerszintű problémák a szakellátásban. Az egyik ilyen, hogy nagy a regionális különbség a nevelőszülői hálózatok között, éppen ezért fontos lenne meghatározni egységes irányvonalakat.

Az is probléma, hogy a szakellátásban dolgozók nem kapják meg a megfelelő felkészítést és a folyamatos támogatást. Fontos lenne az is, hogy a gyerekek tisztában legyenek a jogaikkal, és ha ezek sérülnek, tudják, kitől kérhetnek segítséget. Erre a szakértő felhozott egy példát: bár – ahogy korábban írtunk róla – sok szakember vesz részt a gyerekek nevelésében, mégis elképzelhető, hogy nem ismerik fel az esetleges problémát, vagy a gyerek nem fordul hozzájuk. Például a gyermekvédelmi gyámoknak legalább havi rendszerességgel kell(ene) találkozniuk a rájuk bízott gyerekekkel, de ez sokszor nagyon kevés ahhoz, hogy idejében felismerjék a bajt, vagy kialakuljon a gyerekben a megfelelő bizalom.

A másik ezzel összefüggő probléma, amiről Vaskuti beszélt, az a szakemberhiány. A gyámok sokszor még a havi egy találkozót sem tudják megvalósítani, annyi gyerekre kell figyelniük, van, akinek több mint 50 gyámoltja van. Ráadásul ezt nem úgy kell elképzelni, hogy egy gyermekotthonban vannak mind az 50-en, hanem szétszórva más-más családoknál, így a gyámok idejének nagy része utazással megy el.

2020-ban a gyermekotthonokban az állások 10 százaléka betöltetlen volt, a speciális nevelési igényű gyerekek ellátásánál még rosszabb a helyzet:

a speciális gyermekotthonokban minden 4. álláshely betöltetlen volt.

A szakmára jellemző a fluktuáció, tehát sok a pályaelhagyó, kevés az állandó ember, miközben a gyerekeknek pont stabilitásra lenne szükségük, mert ezt a családjukban sem kapták meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!