Elbocsátottak egy nyugdíjas matektanárt, aki többször is részt vett a polgári engedetlenségben

2023. január 12. – 08:28

Elbocsátottak egy nyugdíjas matektanárt, aki többször is részt vett a polgári engedetlenségben
Szabó Márton (jobbra) és kollégája, Kóczán Gábor október 5-én részt vettek a polgári engedetlenségben – Fotó: Szabó Márton jóvoltából

Másolás

Vágólapra másolva

Azonnali hatállyal megszüntette a tankerület Szabó Márton közalkalmazotti jogviszonyát, aki nyugdíjasként, részmunkaidőben tanított matematikát a budapesti Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnázium és Technikumban, és rendszeresen részt vett a polgári engedetlenségi akciókban – tudta meg a Telex. Szabó Mártonnak december 31-én járt volna le a próbaideje, de egy december 19-i keltezésű levélben a tankerület jelezte:

december 30-án indoklás nélkül megszűnik a jogviszonya.

Szabó decemberben 36 óráját nem tartotta meg, mert polgári engedetlenséggel tiltakozott a közoktatás problémái ellen. Az ő esete hasonlít ahhoz a pécsi tanáréhoz, akinek szintén indoklás nélkül mondtak fel a próbaideje alatt, és aki hasonlóan aktívan részt vett a tiltakozásokban.

Nyugdíjasként kezdett el tanítani

Viszont annyiban egyedi esetről van szó, hogy Szabó Márton elmúlt 70 éves, nyolc éve ment nyugdíjba, és két és fél éve kezdte a tanári pályafutását a Jaschik középiskolában. Korábban közgazdász-matematikusként szerzett diplomát, és elemző közgazdászként dolgozott. Lapunknak azt mesélte, hogy miután nyugdíjas lett, egy ideig elfoglalta magát otthon, de elkezdett neki hiányozni a társaság. Szeret fiatalok között lenni, ezért is vonzotta a tanítás. Valamennyi tapasztalata már volt, mert korábban is korrepetált diákokat és egyetemen is tartott előadásokat. A felesége is tanár, ő is a Jaschik Álmos Szakgimnáziumban tanít. Így került kapcsolatba az iskolával 2020 nyarán, ugyanis matematikatanárt kerestek az intézménybe, és Szabó úgy volt vele: ha elfogadják a diplomáját, szívesen tanítana.

A szakmai tudása megvolt az oktatáshoz, inkább az jelentett kihívást neki, hogy olyanoknak is el tudja magyarázni a matematikát, akiket az nem feltétlenül érdekelt.

„Én technikailag nem vagyok úttörő, de a szinusztétel kétszáz éve is ugyanaz volt és ugyanaz lesz.”

A műveleteket táblára írta, nem okoseszközökre, szerinte a módszerei hasonlóak voltak, mint ahogy őt tanították ötven-hatvan éve. Szabó Márton az első két évében óraadó tanár volt, szeptembertől tanított részmunkaidőben az iskolában, az új konstrukció miatt töltötte a próbaidejét.

Pihenni még nem tervez, így érzi jól magát

A tiltakozásokban mindig is aktívan részt vett, problémának tartja a közoktatás állapotát, az alacsony fizetéseket és a tavaly módosított sztrájktörvényt is. Ezért szeptemberben, októberben és novemberben is egy-egy alkalommal részt vett a polgári engedetlenségben. Szeptemberben meg is kapta a figyelmeztető levelét, akkor először és utoljára.

Aztán mikor november 30-án nyolc pedagógust kirúgtak azért, mert többször is részt vettek a jogszabályban nem rögzített munkabeszüntetésben, drasztikusabb módszert választott: decembertől nem tartotta meg egyetlen óráját sem, így a hónapban 36 órája maradt el, mielőtt felmondtak neki. Azt mesélte, hogy az iskolából egy másik tanár is részt vett a hosszú távú polgári engedetlenségben, de ő határozatlan idejű közalkalmazotti munkaviszonyban dolgozott, és neki nem mondott fel a tankerület.

A felmondó levelét egy nappal karácsony előtt, december 23-án vette át a postán. Mikor rákérdeztünk, miért nem akart a nyilvánossághoz fordulni eddig, azt mondta: ő nem az a típus, aki sebeit az emberek elé tárja, és nem gondolta, hogy az ünnepek alatt bárkit érdekelne a története. Decemberben még bement elköszönni a diákjaitól. Igaz, csak rövid ideig tanított, de azt mondta, nagyon szerette, és megviselte az elválás.

„Nem anyagi kényszerből tanítottam, hanem azért, hogy az agyamat mozgassam, és emberek között legyek.”

Szabó Márton kirúgása után negyven kollégája levelet írt az iskola igazgatójának és a tankerületnek, amiben kifejezték tiltakozásukat az elbocsátás miatt.

Szabó pihenni még nem tervez, így érzi jól magát. Egyelőre abban biztos, hogy ezután is csinálni akar valamit, mert a terheléssel érzi magát egyensúlyban. Szeretne visszamenni még tanítani, és azzal biztatja saját magát, hogy ez sikerülhet. Azon is gondolkodik, hogy egy nyelviskolába vagy egy társalgási klubba megy el dolgozni, ugyan nem angoltanár, de több nyelvvizsgája is van.

A nyugdíjas évei jellemzésére egy focis hasonlatot hozott fel: ő most olyan, mint a levezető futballista, igaz, már nem a Barcelonában játszik, de azért a spanyol harmadosztályban még labdába rúg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!