Nézőpont Intézet: A Fidesz nyerné az EP-mandátumok háromnegyedét

2023. január 9. – 08:35

Másolás

Vágólapra másolva

„Ha most vasárnap tartanák az EP-választásokat, a kormánypárt 56 százalékot szerezne” – állapítja meg a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatása.

A beszámoló szerint a kutatás ezer fő telefonos megkérdezésével készült január 2–4. között.A Nézőpont állítása szerint a mérés a 18 év feletti lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint reprezentatív. A kormányhoz közel álló intézet felmérése szerint a 2024 májusában esedékes európai parlamenti választáson az általuk megkérdezettek több mint fele venne részt.

Az ő 56 százalékuk a Fidesz–KDNP közös listájára szavazna, amely a kormánypártok 2009-es csúcseredményének felelne meg

– írja Nézőpont. A kormánypártokat követné a Demokratikus Koalíció 14 százalékkal, a Momentumot pedig 6 százalékkal a harmadik helyre mérték. Negyedik helyen a felmérés szerint a Mi Hazánk végezne szintén hat százalékkal, itt felhívták a figyelmet, hogy ez a szám megegyezik a Jobbik 2019-es támogatottságával. Ez mandátumokra fordítva: DK számára 3, a Momentumnak és a Mi Hazánknak 1-1 képviselői helyet jelentene.

Forrás: Nézőpont Intézet / Képernyőkép
Forrás: Nézőpont Intézet / Képernyőkép

A Nézőpont a többi pártot 5 százaléka alá mérte, rájuk az összes szavazó 18 százaléka szavazna. Ha a küszöb alatti pártoktól sikerül átcsábítania szavazókat a DK-nak és a Momentumnak, az természetesen a mandátumarányokra is hatással lehet – teszik hozzá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!