A Hold fénye és néhány karácsonyi fényfüzér mentette meg a falut a teljes sötétségtől

2023. január 7. – 19:02

A Hold fénye és néhány karácsonyi fényfüzér mentette meg a falut a teljes sötétségtől
Fotó: Bálint András / Szegeder

Másolás

Vágólapra másolva

2023 elejével az ország több önkormányzatnál is úgy döntöttek, hogy a takarékoskodás érdekében lemondanak az utcai közvilágításról. Csongrád-Csanád vármegye sem kivétel ez alól, spórol több Szeged-környéki település is, például Sándorfalva, Bordány vagy Pusztaszer, ahová mi is ellátogattunk.

A vármegye Bács-Kiskunnal közös határán fekvő községben hat évvel ezelőtti adatok szerint is csak valamivel több mint 1300-an élnek. A megyeszékhelytől negyven kilométerre fekvő község azért is érdekes, mert a híres természetfotós Máté Bence édesapja, a független Máté Gábor vezeti 2006 óta.

„Gratulálok a fejüknek”

Fél kilenckor értük el a község határát, ahol az utcákon bár a lámpák még égtek, életnek nyoma sem volt. Az egyetlen, ilyenkor még aktív helynek a Talléros kocsma bizonyult, ahol egy háromfős társaság élvezte épp az életet a teraszon, bent pedig egy idős úr támasztotta a pultot, beszélgetett a csapossal fröccsét kortyolgatva. „Nem tudom, miért találták ezt ki, de gratulálok a fejüknek!” – mondta a csapos morcosan, miután kérdésemre elkezdte sorolni a lámpaoltással kialakuló problémák sokaságát.

Sok kritika érte a járdákat és az úttestet, amik a lakosok szerint nincsenek jó állapotban, és most a sötétben a kátyúkat, szétcsúszott járdalapokat is nehezebb észrevenni. Ugyanígy beszéltek a növényzetről is, amit most a lámpák kikapcsolása miatt nehezebb lett kerülgetni.

„Útközben hazafelé nekimész egy fának, vagy kettőnek”

– jegyezte meg újfent a csapos, majd többek között arra is kitért, hogy a faluban rengeteg kerítés nincs elég sűrűn rácsozva vagy deszkázva, így az ott lakó házőrzők feje pont kifér az utcára, ami ugyancsak fokozottan problémás, ha a sötétben sétálgat az ember. Hogy volt-e bármi értelme a rendeletnek Pusztaszerre nézve? A vendég és a csapos is nemlegesen ingatta fejét, szerintük más módot kellett volna találni a falunak a spórolásra.

Fotó: Bálint András / Szegeder Fotó: Bálint András / Szegeder
Fotó: Bálint András / Szegeder

Több dolgot felróttak még a képviselő-testületnek, mint például a hiába fizetett hókotrási díjat, ugyanis évek óta nem volt Pusztaszeren számottevő mennyiségű hó, vagy a szemétszállítási adót, amin túlmenően négyezer forint plusz díjat amúgy is kifizetnek negyedévente, és közben előfordul, hogy a szemét el sincs szállítva. De visszatérve a közvilágításra, a kint iszogató társaság egyik tagja a témát hallva meg is jegyezte, hogy szerinte sem jó ötlet ezen spórolni, nem véletlenül lett az telepítve.

Késett a lámpaoltás

A Tallérosból távozva a falut kezdtük el bejárni a bűvös 22 órára várva, amikor menetrend szerint lekapcsolják a lámpákat. A polgármesteri hivatal épülete előtti karácsonyfához mentünk, 22 óra 9 perckor még semmi, majd szűk egy perc múlva

az egész falu hirtelen teljes sötétségbe borult.

A közvilágítást lekapcsolták, az utcákon pedig nem világított már semmi, néhány karácsonyról megmaradt kerti fényfüzéren és a Talléros fénylő tábláin kívül.

„Január elsején lejárt az eddigi áramszolgáltatási szerződésünk, és mivel az újabb árajánlatkérésünkre a mai napig nem kaptunk választ a szolgáltatóktól, nem is tudunk érdemben tervezni az idei évre” – ezt Pusztaszer polgármestere, Máté Gábor válaszolta a Szegeder megkeresésére.

Fotó: Bálint András / Szegeder Fotó: Bálint András / Szegeder
Fotó: Bálint András / Szegeder

A falu egyébként is próbál lehetőségeihez képest spórolni a polgármester szerint, a közintézmények már korábban korszerűsítve lettek modern gázkazánokkal, napelemekkel, és egyébként – szintén a válságra való tekintettel – karácsonyi fényár sem volt idén a településen.

Sokat tudnak így spórolni

„Elektromosáram-költségeinknek 90%-át a közvilágítás teszi ki. Kézenfekvő, hogy itt lehet további jelentős megtakarításokat elérni.

Valódi szándékunk az »okos közvilágítás« kiépítése lenne, de azt nem lehet egyik napról a másikra megvalósítani, ráadásul egyáltalán nem rendelkezünk ilyen nagyságrendű – mintegy 30–40 millió forint – önerővel, tehát csak pályázati támogatás esetén van esélyünk ennek megvalósítására”

– írta.

A pusztaszeri önkormányzat a korábbi szóbeszédekre építve 4–5-szörös áremelkedéssel számolt, Máté Gábor szerint ezért volt szükséges a viszonylag drámai döntés meghozatalára, ami – ha számításaik helyesek – akár 50 százalékos megtakarítást is jelenthet a falu költségvetésében.

Fotó: Bálint András / Szegeder Fotó: Bálint András / Szegeder
Fotó: Bálint András / Szegeder

„Kis település vagyunk, este 10 után szinte senki sem jár az utcákon. Az energiaáraktól függetlenül, környezettudatos gondolkodás mentén is belátható, hogy teljesen felesleges és pazarló egész éjjel kivilágítani a falut.” Beszámolója szerint az önkormányzat hosszú mérlegelés után hozta meg a döntést, a lakossággal is konzultáltak a falugyűlésen, illetve a település Facebook-oldalán, és a lakosok többsége megértő volt, tudván, hogy

a közvilágítástól függetlenül is spórolni kényszerülnek az emberek.

Az önkormányzat vizsgál további lehetőségeket is a takarékoskodásra, illetve egyéb közintézményekkel és önkormányzati költségekkel kapcsolatban is döntöttek már. „Mi eddig is takarékosan működtünk, így kicsit nehezebb jelentős megtakarításokat elérni. Ezzel együtt azokat az épületeinket, amikből át tudtuk csoportosítani a szolgáltatást koncentrált helyre – gyermek- és családvédelmi szolgálat, klubhelyiségek –, a fűtési időszakban csak fagymentesen tartjuk.”

Megkérdeztük volna az utca emberét is, ám a polgármesternek igaza volt, ottjártunkkor ugyanis a lámpaoltás utáni első órában valóban nemigen volt senki odakint. Néhány fáradt arc közlekedett csak haza a Tallérosból, akikkel találkoztunk már korábban, mással annak ellenére sem futottunk össze, hogy csütörtök volt.

Nem Pusztaszer az egyetlen

A Szegederen még november legelején írtuk meg, hogy Bordányban éjfélkor lekapcsolnák a közvilágítást a kisebb utcákban, és itt már a szeptemberi képviselői ülésen döntöttek arról is, hogy a régi, nátriumos és kompakt fénycsöves lámpatesteket LED-es fényforrásra váltják. „Településünk igazából előre menekül” – írták akkor a község honlapján.

A pusztaszeri bejelentés karácsony hetén érkezett, majd december végén arról írtunk, hogy Sándorfalva is hasonló utat jelölt ki magának: itt 23 órától tervezik majd leoltani a fényeket, és 40 kilométer/órás sebességkorlátozást is elrendelnének a településen, hogy ne legyenek balesetek. A nyolcezres kisvárosban eddig arra vártak, hogy érkezik-e állami támogatás hozzájuk is, de mivel erről még nincs hír, várhatóan hamarosan itt is lekapcsolják a lámpát.

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen is.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!