Első fokon felmentették az RTL producerét: nem lopták az Oltári csajok forgatókönyvét

2023. január 6. – 15:15

Másolás

Vágólapra másolva

Első fokon felmentette Kalamár Tamás producert és két társát a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság – derül ki a bíróság közleményéből. Köbli-Sík Viktória azzal vádolta meg Kalamárékat, hogy gyakorlatilag ellopták regényének történetét, és azt valósították meg az RTL II-n bemutatott Oltári csajok című sorozatban.

A Blikk tudósítása szerint Köbli-Sík nem tudott részt venni a pénteki tárgyaláson, ezért egy 70 oldalas dokumentumot küldött, amiben a könyvében és az Oltári csajokban talált azonosságokat sorolta. Az elhangzott szakértői vélemények ellentmondtak egymásnak, egyik szerint van átfedés, másik szerint semmilyen jogsértés nem történt.

Ez az egész a pénzről szól, hogy ő 100 millió forintot kapjon. Ezt a 21 milliós összeget sem tartom jogosnak, egy ilyen regény, ha nagyon sikeres is, ma 1–3 millió forintot hozna. Miért lenne erre nekünk szükségünk?

– mondta Kalamár.

Kalamár Tamás egy korábbi tárgyaláson már tagadta bűnösségét, kiemelte, hogy soha nem hallott Köbli-Sík Viktóriáról, és művéről sem. „A mai napig nem olvastam, és kollégáim sem hivatkoztak rá a munkafolyamatok során” – mondta korábban.

Tavaly tavasszal derült ki, hogy nagy vagyoni hátrányt okozó szerzői jogok megsértése miatt vádat emeltek a Kalamár Tamás producer és két társa ellen. Kalamár neve többeknek a Barátok Közt miatt lehet ismerős, aminek szintén a producere volt. Kalamárt és két meg nem nevezett társát regényének egyes részleteinek ellopásával vádolta meg Köbli-Sík Viktória. Köbli azt állítja, hogy az RTL II-n bemutatott Oltári csajok című sorozathoz több elemet is átvettek a Szerelemkereső című regényéből. Kalamár az Oltári csajokban producerként és showrunnerként vett részt.

A vád szerint a producer-showrunner megszerezte a nő nyomtatásban meg nem jelent, szerzői jog alatt álló regényét, amit két vádlott társával és egy harmadik, ismeretlen helyen tartózkodó személy segítségével átdolgoztak televíziós sorozattá. A nő saját elmondása szerint a szerzői jogvédelem alatt álló regényét több filmes szakemberhez és cégeknek is eljuttatta. Az engedély nélküli átdolgozás és megfilmesítés eredményeként Köbli-Sík Viktóriának több mint 100 millió forintnyi vagyoni hátránya keletkezhetett – áll az ügy összefoglalójában.

A bíróság a bizonyítékok értékelése alapján a Szerzői Jogi Szakértői Testület azon utolsó, fenntartott szakvéleményeit fogadta el, amely a jogsértés hiányát
állapította meg arra figyelemmel, hogy az sem a cselekményszövésben, a karakterekben, a drámai fordulatokban nem érhető tetten. A pénteki tárgyaláson a bíró végül a három vádlott felmentése mellett döntött. Az ítélet nem jogerős.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!