Fabiny: Auschwitz és a Gulag után Bucsa és Aleppo az újabb Isten elleni támadás

2022. december 25. – 13:19

Másolás

Vágólapra másolva

A karácsony az új kezdet ünnepe, a háború egy új „ádámi történet”, az egyházközösség ereje pedig nagyon fontos, az „egyetlen élhető úton tart minket” – ezekről beszélt karácsonyi beszédében a Magyarországi Evangélikus egyház elnök-püspöke, Fabiny Tamás, illetve a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, Balog Zoltán.

Fabiny úgy fogalmazott, ha megromlik az Istennel való viszony, akkor megromlik az emberek egymás közti viszonya, az Isten iránti bizalmatlanság az emberek közötti féltékenységet eredményezi. Fabiny felvázolta: Ádám Isten ellen lázadt, fia, Káin pedig meggyilkolta saját testvérét, ez az ádámi történet pedig folytatódott:

„jött Szodoma és Gomora, a kőbalta, a fokos, a harci szekér, Auschwitz és a Gulag, a 21. században pedig Aleppo vagy Bucsa.”

Fabiny úgy fogalmazott, mindegyik történet „az égre kiáltott kegyelemért, irgalomért, hogy az ádámi történet szakadjon meg és kezdődjön egy új, a krisztusi”. „Az ádámi történet a végbe torkollik, a jézusi történet viszont a kezdetről szól”, fogalmazott.

Balog Zoltán, a református zsinat lelkészi elnöke karácsonyi istentiszteletén főként a gyermekekről beszélt, arról, hogy „minden születés egy csoda, amellyel az élet Ura azt üzeni, nincs vége a teremtésnek, az élet élni akar”.

„Minden gyermek új remény, hogy megmaradhat, nemcsak a születés, hanem a gyermekség csodája is. Karácsonykor ez a csoda jött el a világba.”

Balog a jézusi gyermekségről beszélt: hozzátette, a csodája egyben súlyos provokáció is, mivel „Isten képes ilyen védtelenül, ilyen kiszolgáltatottan megjelenni a világban” és azelőtt, hogy „segítségére akarnánk sietni”, „ő így adja magát a világnak”. „A világban, ahol nincs hatalom erőszak nélkül, győzelem vesztesek nélkül, gazdagság szegénység nélkül, tudás fölényesség nélkül, Jézus úgy van jelen, hogy győzelme mindenki győzelme lehet, az igazsága mindenkit szabaddá tehet”, folytatta Balog.

A lelkész kifejtette azt is, jövője csak a jézusi útnak van. „Krisztus követése nem egyszerűen egy értékrend tiszteletben tartása vagy követése, hanem önátadás és lemondás, ahogy ő lemondott az életéről.” Balog az egyházi közösségek fontosságáról beszélt végül.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!