A bíróság már nem engedte át Baranyi Krisztina fudanos népszavazási kérdését

2022. december 22. – 08:05

Másolás

Vágólapra másolva

A választási bizottság korábbi döntését megváltoztatva megtagadta a Fővárosi Törvényszék a Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester által kezdeményezett Fudan-népszavazás megmaradt kérdésének hitelesítését, írja a Hvg.hu. Baranyi eredetileg két kérdést nyújtott be szeptember végén, ezek így szóltak:

  • Egyetért azzal, hogy a 2016/2017. (XII. 22.) Korm. határozat szerint kiírt nyílt, nemzetközi tervpályázaton nyertes Budapest Déli Városkapu Fejlesztési Mestertervtől (Diákváros) eltérő módon és funkcióval nem valósulhat meg fejlesztés a jelenlegi önkormányzati rendelet – 20/2010 (VI.04.) Nagyvásártelep KSZT – hatálya alá eső területen?
  • Egyetért azzal, hogy Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata a 2021. évi LXXXI. Tv. (Fudan tv.) 3. §-ában meghatározott cél megvalósulásához az Önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanokat se tulajdonba, se használatba ne adja át a Magyar Államnak, illetve a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványnak?

A IX. kerületi választási bizottság a fentiek közül csak a másodikat engedte át. Ezután három magánszemély felülvizsgálati kérelmet adott be a jóváhagyó döntés miatt, így jutott a Fővárosi Törvényszékre az ügy. Ahol pedig arra jutottak, hogy az előzőleg a helyi választási bizottság által jóváhagyott népszavazási kérdés nem elég egyértelmű, ezért megtagadták a kérdés hitelesítését. Egy negyedik személy a megtagadott kérdés miatt adott be kérelmet, ahol pedig nem változtatott a törvényszék a korábbi döntésen.

A korábban jóváhagyott népszavazási kérdés hitelesítésének megtagadását azzal indokolták, hogy az átlagos tájékozottságú választópolgár a kérdés alapos szövegértelmezésével sem juthat egyértelmű következtetésre sem annak tartalmát, sem pedig az általa adott válasz lehetséges következményeit illetően sem. Így most egyetlen népszavazási kérdés sincs Fudan-ügyben – ha ezen Baranyi változtatni szeretne, akkor 8 napon belül alkotmányjogi panasszal élet az Alkotmánybíróságon.

A Fudan Egyetem ügye az évzáró kormányinfón is szóba került, ahol a kínai állami televízió kérdezte erről Orbán Viktort. A miniszterelnök azt mondta, még mindig napirenden van a budapesti Fudan Egyetem ügye, mert „ott akarunk lenni a keleti világgazdaságban, ehhez nyelv, tudás és kapcsolatok szükségesek”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!