Ötödével kevesebb adomány futott be karácsony előtt a karitatív szervezetekhez

2022. december 21. – 08:53

Másolás

Vágólapra másolva

Csaknem 20 százalékkal csökkent a felajánlott adományok mennyisége a tavalyi évhez képest a különböző karitatív szervezetek gyűjtésein, miközben a segítséget kérők száma jelentősen nőtt – írja a Népszava. A lap által megkeresett szervezetek egyetértettek abban, hogy ennek egyik fő oka az infláció és a válság, ami miatt beszűkültek az adományozók lehetőségei.

A Baptista Szeretetszolgálat arról számolt be, hogy a cipősdoboz akciójuknál jelentős különbség alakult ki a főváros és a vidék között. Budapesten nem vagy csak alig csökkent az adományozási hajlandóság, míg vidéken drasztikusan esett. Bögös Edit, a szeretetszolgálat munkatársa szerint az idei évben örülnek, ha 35 ezernyi cipősdoboz összejön, míg a korábbi években 50 ezer körül volt ez a szám.

„Nem csak a dobozok száma kevesebb, a segítséget kérők aránya is ugrásszerűen megnőtt. Míg tavaly körülbelül 70 ezer ember igényelt adományt, idén ez a szám már 110 ezer, ami azt jelenti, hogy most olyanok is kérnek, akik eddig adtak.”

Romhányi Tamás, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kommunikációs vezetője szerint ők körülbelül 15 százalékos visszaesést tapasztaltak a tartós élelmiszerek gyűjtése során. Az „Adni Öröm” akciójukban tavaly 188 tonnát gyűjtöttek, idén 97 tonnánál tartottak a hat napos akció negyedik napján. Szerinte a háború kirobbanása után volt már egy óriási adományozási hullám, sokan megmozdultak, segítettek, ám azt tapasztalják, hogy az év végére az infláció, a rezsinövekedés jelentősen visszafogja a felajánlható mennyiséget.

Tájékoztató a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a SPAR Magyarország közös karácsonyi Adni Öröm! élelmiszergyűjtő akciójáról Budapesten, a Spar Batthyány téri szupermarketében 2022. december 15-én – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Tájékoztató a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a SPAR Magyarország közös karácsonyi Adni Öröm! élelmiszergyűjtő akciójáról Budapesten, a Spar Batthyány téri szupermarketében 2022. december 15-én – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Ugyancsak visszaesésről számolt be a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, amely az országban keletkező élelmiszerfeleslegből gyűjt, és azt juttatja el a rászorulókkal foglalkozó szervezetekhez. Nagygyörgy András, a szervezet külső kapcsolatokért felelős igazgatója elmondta, bár az év eleji 406 bolttal szemben mostanra már 620 áruházba látogatnak el naponta, mégsem nőtt a várt mértékben a nélkülözőknek kiosztható élelmiszer mennyisége.

„Nemrég volt egy három napos akciónk, ahol a lakosság is felajánlhatott tartós élelmiszert. A helyzetet jól mutatja, hogy tavaly 348 tonnát gyűjtöttünk, idén viszont csak 241 tonna gyűlt össze, ami majdnem egyharmados visszaesés”.

Szerinte ugyanakkor nem az adományozási hajlandóság csökkent, vagyis nem az adományozók száma lett kevesebb, hanem az általuk felajánlott élelmiszer mennyisége.

A Magyar Református Szeretetszolgálat tapasztalatai is azt mutatják, hogy csökkent az adományozott mennyiség, viszont a segítséget kérőké megsokszorozódott – mondta el a Népszavának Dobis-Lucski Zsófia kommunikációs vezető. Különösen megemelkedett a tűzifát kérelmezők száma, de sajnos nagy számban érkeznek hozzájuk élelmiszercsomag-igénylések is. A korábbiakhoz képest sokkal több intézmény kér tőlünk segítséget, iskola és szociális intézmények, de a kisebb, rászorulókat támogató civil szervezetek is megjelentek a kérelmezőik között.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!