Túlzsúfolt ketreceket, akváriumokat talált a Nébih a kisállatkereskedésekben

2022. december 19. – 09:02

Másolás

Vágólapra másolva

Az állatkereskedésekre vonatkozó szabályok betartását ellenőrizték 11 fővárosi és vidéki üzletben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Azonnali intézkedésre sehol sem volt szükség, azonban a számos hiányosság miatt egy kivétellel minden üzlettel szemben eljárást indított a hatóság, olvasható a Nébih közleményében.

Forgalmas budapesti helyszíneken működő, valamint Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest megyei kisállatkereskedésekben tartottak októbertől célellenőrzést a Nébih szakemberei. Az üzletekben azt vizsgálták, teljesülnek-e a jogszabály által előírt kötelezettségek, hogy megfelelő-e az eladásra felkínált állatok elhelyezése.

Számos visszatérő problémát tapasztaltak a Nébih ellenőrei. Jellemző hiányosság volt például, hogy az üzletekben nem függesztették ki az állatokkal kapcsolatban elvárt minimális információkat, valamint a nyilvántartásokat pontatlanul vagy egyáltalán nem vezették. Szintén gyakori hiba volt, hogy az új tulajdonosok számára nem adták át az előírt írásos tájékoztatót, csupán szóban tájékoztatták őket.

A hivatal szakemberei minden állat esetében, melyekre a jogszabály megad minimálisan biztosítandó férőhelyet, megvizsgálták a tartási körülményeket is. Jellemzőn az előírtaknál kisebb helyen tartottak halakat, kétéltűeket, hüllőket, papagájokat, hörcsögöket, futóegereket, tengerimalacokat és nyulakat, mely utóbbinál túlzsúfoltságot is tapasztaltak az ellenőrök.

Szintén általános probléma volt a sziámi harcoshalak kifejlett hím egyedeinél, hogy elégtelen méretű akváriumban tartották őket, sokszor úgy, hogy láthatták is egymást, amit állatvédelmi okokból kifejezetten tilt a jogszabály.

Néhány esetben az állatok takarmányának tárolása nem volt megfelelő, valamint egy-egy akvárium világítása javításra szorult.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!