Meggyújtották az első hanukagyertyát a Nyugati téren

2022. december 18. – 21:28

Másolás

Vágólapra másolva

Meggyújtották az első gyertyát a zsidóság egyik legnagyobb ünnepe, a hanuka első napján, vasárnap a budapesti Nyugati téren felállított kilencágú gyertyatartón – írja az MTI.

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) – Magyar Zsidó Szövetség vezető rabbija arról beszélt: a csodavárás nem a cselekvés ellenszere, hanem előfeltétele. Hangsúlyozta: a magyar zsidó közösség tudja, hogy az elmúlt 25-30 év csodája, hogy ma Magyarországon büszkén megélhetik a vallásukat, hitüket és ehhez a csodához nekik maguknak kellett cselekedniük. Itt volt az ideje, hogy legyen nyilvános hanukaünnep Budapesten, a Nyugati téren, majd a város több más pontján és később több vidéki városban is – mondta.

Az EMIH vezető rabbija kitért arra, hanuka ünnepe is arra tanít, hogy a csodát nemcsak várni kell, hanem tenni is érte.

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a kormány nevében boldog ünnepet kívánt Magyarország zsidó közösségeinek, és kiemelte, a keresztény és a zsidó közösség, az Ószövetség és az Újszövetség népe valahol mélyen egy.

Azt mondta: mély meggyőződése, hogy eljön majd a pillanat, „amikor teljesen egyek leszünk, de már ma is elmondhatjuk, hogy sokkal több az, ami összeköt bennünket, mint ami elválaszt”. Az államtitkár azt kívánta a zsidó közösségnek, hogy ezen az ünnepen is erősödjön meg abban, amit meg kell tennie, és legyen meg a szabadsága elfogadni Isten akaratát.

A nyolcnapos ünnepen a jeruzsálemi templom visszafoglalására és megtisztítására emlékeznek a zsidók. A hagyomány szerint a zsidó szabadságharcosok a szentély megtisztításakor csupán egy napra elegendő tiszta olajat találtak, amikor szerették volna újból meggyújtani a fényt a menóra mécseseiben. Isteni csoda folytán azonban az egy napra elegendő olaj nyolc napon át égett. A zsidóság erre emlékezik a nyolcnapos ünnepen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!