Másfél évet vártak a Lánchíd megnyitására az I. kerületiek, de nem kapják vissza a régi életüket

2022. december 16. – 11:30

Másolás

Vágólapra másolva

A Lánchíd felújítása előtt a Naphegyen és a Krisztinavárosban élők

  • a 105-ös busszal a Lánchídon át a Deák tér irányába, egészen a Gyöngyösi utcai végállomásig,
  • a 178-as busszal az Erzsébet hídon át a Ferenciek tere irányába, egészen a Keleti pályaudvari végállomásig

tudtak átszállás nélkül közlekedni.

Az ott élők másfél évig vártak arra, hogy a Lánchíd felújítása után visszaálljon az eredeti menetrend, de úgy tűnik, hogy hiába.

Kedden a BKK sajtóközleményéből derült ki, hogy a Lánchíd péntek délutáni megnyitása után

a 178-as autóbuszok ezentúl a Lánchídon keresztül fognak közlekedni, és az Ág utcai megállótól kezdve ugyanazon az útvonalon haladnak, mint a 105-ös busz, egészen a Gyöngyösi utca végállomásig.

Többet nem fogjuk látni a 178-as buszt az Erzsébet hídon. Fotó: Wikipédia
Többet nem fogjuk látni a 178-as buszt az Erzsébet hídon. Fotó: Wikipédia

Ez azt jelenti, hogy azoknak, akik a Naphegyen és a környékén laknak, három lehetőségük van, ha az Erzsébet hídon szeretnének átjutni a pesti oldalra:

  • vagy elsétálnak nagyjából 1 kilométert a Hegyalja útra, ahol felszállhatnak a 8E, a 108E, a 110-es és a 112-es buszokra,
  • vagy elsétálnak/lépcsőznek nagyjából 6-800 métert a Krisztina térre, ahol felszállhatnak az 5-ös buszra,
  • vagy a 178-as buszról átszállnak az 5-ös buszra, tehát két buszjeggyel mehetnek az Erzsébet híd irányába.

Mivel az I. kerületben sok idős, illetve kisgyerekes ember él, nem csoda, hogy a kerületi Facebook-csoportokban kiborultak ezen a döntésen a helyiek. A I. kerületi anyukák csoportban például már arra buzdítják az embereket, hogy írjanak tiltakozó leveleket a BKK ügyfélszolgálatának.

A Telex megkereste a BKK-t, hogy megtudja, mi indokolta ezt a sokakat érintő döntést. A BKK kommunikációs osztálya válaszában azt írta, hogy ez nem ideiglenes, hanem végleges döntés, amit azzal indokoltak, hogy

„a 178-as busz régi, Erzsébet híd–Rákóczi út útvonalon vezető nyomvonala nem bizonyult kellően kihasználtnak, sokszor csak néhány utast szállítottak az autóbuszok. A 178-as busz útvonalának módosítása és a pesti oldalon a 105-ös járattal közös útvonalával hatékony és ügyfélbarát rendszer alakult ki. A Naphegy térségéből így elérhetővé vált a Deák Ferenc tér, az ott közlekedő három metróvonal, az Andrássy út és Angyalföld térsége. Ezzel párhuzamosan sikerült a Naphegy téri végállomást tehermentesíteni, amely kerületi kérés volt. A két járat együtt biztosítja a vonal nagyobb kihasználtságú angyalföldi szakaszának kapacitását.”

Kérdésünkre a BKK azt is hozzátette, hogy a Naphegy téren élők a nagy forgalom miatt korábban kérték a 178-as menetrendjének ritkítását, így a busz a Lánchíd megnyitása után a reggeli és a délutáni csúcsidőben továbbra is 11-15 percenként, csúcsidőn kívül pedig 20 percenként fog járni.

Ugyanakkor a XII. kerületiek kérésére a 105-ös buszt sűríteni fogják, így a csúcsidőn kívüli időszakban a korábbi 20 perc helyett 15 percenként fog járni.

Ez azt jelenti, hogy az Ág utcától a Gyöngyösi úti végállomásig 7-8 perces követési idővel lehet felszállni a 178-as és a 105-ös buszokra.

Arra a kérdésünkre viszont, hogy az 5-ös busz menetrendjének jelenlegi 7-15 perces követési idejét sűríteni kívánják-e a változtatásokat követően, még nem tudtak választ adni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!