A Burger King és a KFC is megsértette a kereskedelmi törvényt, mert nem volt megfelelő az italválaszték

2022. december 14. – 11:40

Másolás

Vágólapra másolva

A Burger King és a KFC is megsértette a kereskedelmi törvényt, ugyanis az egyes italkategóriákban nem kínáltak alternatívákat a fogyasztóknak – erre világított rá a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálata.

A GVH tavaly év végén indított eljárást a KFC és a Burger King magyarországi üzemeltetőivel szemben. A vizsgálat arra irányult, hogy a két étteremlánc eleget tesz-e a tavaly nyáron életbe lépett új kereskedelmi szabályozásnak, ami alapján a törvényben meghatározott italtípusokból (sör, üdítő- és gyümölcsital, gyümölcslé és gyümölcsnektár, valamint ásványvíz és szikvíz) a jelentős piaci erejű italgyártók termékei mellé minden vendéglátóhelynek alternatív választási lehetőséget kell biztosítania.

A minden vállalatra érvényes szabályozás célja, hogy könnyebben piacra léphessenek a kis gyártók is. A vizsgálatok egyfelől kiterjedtek arra, hogy a vendéglátósok legalább két különböző gyártó termékeit kínálják-e az előírt italkategóriákban. Tehát például a közismert Coca-Cola termékek mellett kapható-e más gyártó itala, ez lehet akár a Pepsi vagy bármilyen kisebb cég is. Az ellenőrzés másik része az volt, hogy a vendéglátóhelyek italkészleteik legfeljebb 80 százalékát szerzik-e be ugyanattól a gyártótól az egyes italkategóriákban.

A GVH vizsgálatának az lett az eredménye, hogy

mindkét gyorsétteremlánc üzemeltetője megszegte a szabályozást.

A KFC éttermeiben egyetlen, nagy italgyártó termékeit kínálták az ásványvizek és a szikvizek kategóriában. Igaz kétféle ásványvizet lehetett kapni, de ugyanaz a nagy gyártó gyártotta őket, így pont a szabályozás célja nem teljesült, vagyis nem kapott teret a kisebb cég. A Burger King éttermekben a gyümölcslevek és gyümölcsnektárok termékcsoportjaiban nem volt megfelelő a választék.

Mivel új, elsőként értékelt törvényi kötelezettséget szegtek meg, és a jogsértéseket rövid időn belül korrigálták, a gyorsétteremláncok egyelőre nem kaptak bírságot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!